Sportlovstrafiken

Vintertrafik · Det nalkas sportlov och det innebär ökad trafik norrut från Stockholm vecka 9. Vinterväglag i kombination med ökad trafik kan innebära olyckor, var därför förberedd inför din resa och kör försiktigt!

Om du likt många andra ska till fjällen under sportlovet så är det viktigt att du är förberedd inför din resa. Trafikmängden tenderar nämligen att vara större dessa veckor, framförallt i veckosluten. Här följer några av de viktigaste sakerna att tänka på om du ger dig ut på lite längre resor.

Planera din resa

För att undvika trötthet, stress och andra faktorer som påverkar din och andras säkerhet bakom ratten så bör du planera din resa i förväg. Se till att du är utvilad, har möjlighet att ta pauser och har en rutt planerad.

Håll dig informerad

Du kan använda appen Trafiken.nu för att hålla dig uppdatera om framkomligheten i Stockholms län. För aktuellt trafikläge för hela din resa, titta på Trafikverkets nationella karta. Använd också radion för att följa med i trafikrapporteringen och väderprognoser, både innan och under resans gång.

Vägar med ökad trafik

De vägsträckor som kan vara extra trafikerade genom landet under Stockholms sportlovsvecka, särskilt i samband med skidorternas bytesdagar vid veckosluten, är:

  • E4 Stockholm - Sundsvall
  • E14 Sundsvall - Åre
  • E16 Gävle - Falun
  • Riksväg 70 Enköping - Idre

Utrusta bilen säkert

Vintersäkra din bil

Inför avresa bör bilens vinterdäck ha rätt mönsterdjup och lufttryck. Det är också viktigt att alla lampor fungerar och att bilen är utrustad ifall något skulle hända. Bra att ha med i bilen är snöskyffel, isskrapa, startkablar, bogserlina och reflexväst.

Tänk också på att väglaget, liksom drift och underhåll, kan skilja mellan olika vägar och i olika delar av landet och ta det därför lugnt trots att bilen är vinterutrustad. Oavsett väglag har ditt körsätt stor betydelse för säkerheten. Det handlar om att hålla rätt hastighet och lämpligt avstånd till bilen framför.

Packa rätt

För att värna om både din och andras säkerhet i trafiken är det viktigt att se till att eventuell takbox eller takräcke monteras ordentligt. Tänk också på bilens vikt – kontrollera vilken maxlast som gäller för takbox, takräcke och bil. En bra tumregel är att lasta allt tungt så lågt som möjligt och så nära mitten av bilen som möjligt. Mer om det här kan du läsa på Transportstyrelsens webbplats.