Kommande händelser · I veckan stängs Getingmidjan av, det innebär att inga fjärr- eller regionaltåg trafikerar sträckan Stockholm C - Stockholm Södra. Arbete på Centralbron kan orsaka köer i södergående riktning.

Arbete med Getingmidjan 

Nu stänger Trafikveket av Getingmidjan, sträckan mellan Stockholm Central och Stockholms södra. För dig som reser med tåg innebär det att du kommer byta från ditt fjärr- eller regionaltåg för att fortsätta din resa genom Stockholm. Trafikverket finns på plats och guidar dig rätt.

Från 22 juni till och med 16 augusti 2020 kommer tågen mellan Stockholm och södra Sverige stanna på Flemingsbergs station och Stockholm Södra istället för på Stockholm Central.

Vad innebär det här för dig som ska resa med tåg i sommar?

Banarbetet innebär att tåg som vanligtvis avgår från Stockholm Central söderut eller ankommer till Stockholm Central söderifrån istället kommer stanna på Stockholm Södra eller Flemingsbergs station.

Pendeltågen går på egna spår in till Stockholm City/Stockholm Odenplan och kan gå som vanligt. Resenärer på andra tåg, som inte kommer fram till innerstan, kan därför behöva resa med SL i stället. 

För att ta dig till eller från Stockholm Södra och Flemingsbergs station reser du enklast med SLs pendeltåg som avgår och stannar på Stockholm City, pendeltågsstationen i anslutning till Stockholm Central.

Vissa tåg går en annan väg, norr om Mälaren, och kan därför avgå från Stockholm Central som vanligt. Stationsinformationen i tidtabellen och på din biljett stämmer alltid. 

Under åtta veckor passerar vanligtvis 50 000 resenärer per dag. Siffran baseras på en uppskattning av hur många resenärer som reser med de tåg som ankommer och avgår från Flemingsberg och Stockholms södra under avstängningen. Det är därför viktigt att bytet sker så smidigt som möjligt, allt för att ge en bra resenärsupplevelse och underlätta för tågresande. 

Arbete på Centralbron begränsar framkomligheten 

Natten mellan söndag 21 juni och måndag 22 juni kommer höger körfält på Centralbron stängas av i södergående riktning. Avstängningen beror på arbetet med järnvägen (Getingmidjan). Arbetet startade redan natt mot torsdag 18 juni, då betongbarriärer placerades ut. 

Arbetet pågår mellan Söderkopplet/Tegelbacken och Söderledstunneln och kan innebära köbildning på centralbron, även Vasagatan och Klaratunneln kan komma att påverkas.

Avfarten mot Söder Mälarstrand/Slussen är öppen och berörs inte av avstängningen. 

Broreparationer vid trafikplats Glädjen

Den 21 juni till och med den 31 juli repareras de två broar som utgör cirkulationsplatsen över E4 vid trafikplats Glädjen, vid Vatthagen.

Arbetet påverkar framkomligheten på såväl E4 som väg 268.

Nattetid, mellan klockan 21.00 och 05.00, stängs E4:an av som går under broarna på grund av reparationsarbeten på broarnas undersida och på deras kantbalkar. Det innebär att all trafik kommer att behöva köra av E4 på avfartsrampen vid trafikplatsen och sedan åka ner på E4 igen på andra sidan av trafikplatsen. Följ skyltning på plats.

Dagtid påverkas inte framkomligheten för trafiken på E4. Dock är det begränsad framkomlighet på väg 268, som går över E4, när kantbalkarna repareras och målningsarbeten pågår. Ett körfält kommer då att vara avstängt och hastigheten kommer att vara nedsatt dygnet runt.

Begränsad framkomlighet på Fredsgatan 

Måndag 22 juni till söndag 28 juni är ett körfält avstängt på Fredsgatan mellan Vasabron (Tegelbacken) och Rödbotorget. Det är en mobilkran som ska ställa upp. 

Byte av belysningsarmaturer på Hägerstensvägen

Arbete pågår klockan 22.00 - 05.00 

Under perioden 22 juni till 31 juli ska belysningsarmaturer bytas ut på Hägerstensvägen mellan korsningen med Södertäljevägen och Kilabergsvägen.  Arbetet utförs nattetid och under tiden arbetet pågår är ett körfält avstängt. 

Ingen tunnelbana mellan Globen och Gullmarsplan

Mellan 22 juni och 16 augusti går inga tåg mellan Globen och Gullmarsplan på grund av arbetena med att bygga ut tunnelbanan. För att minska risken för trängsel och ge större möjligheter till alternativa resvägar i sommar förstärker SL busstrafiken i söderort, viss spårtrafik och sätter in en tillfällig busslinje in till city.

Från och med måndag 22 juni till och med söndag 16 augusti går tunnelbanans linje 19 bara mellan Hagsätra och Globen i båda riktningarna. Tågen går som tätast var 10 minut.

Tågen på linje 17 från Skarpnäck och linje 18 från Farsta strand går med tätare trafik under rusningstid och stannar som vanligt vid Gullmarsplan.

Räkna med förlängda restider och ökad risk för trängsel, framförallt vid Gullmarsplan och Globen. För att du inte ska drabbas mer än nödvändigt uppmanar vi dig att planera din resa i god tid på sl.se eller i SL-appen.

Så kan du resa i stället

Du som måste resa mellan Globen och Gullmarsplan hänvisas i första hand till gångvägar eller befintliga busslinjer från stationerna längs Hagsätragrenen och en tillfällig linje, 169C. 

Förutom linje 169C har du flera busslinjer som går från stationerna längs Hagsätragrenen till närliggande knutpunkter. En del av dessa busslinjer har fått förstärkt trafik i form av fler avgångar

Till fots

Det tar cirka 8–10 minuter (cirka 700 meter) att gå mellan Globen och Gullmarsplan.

Bara ett körfält på E18 vid Arninge

Från 27 juni till 7 augusti 2020 kommer ett av två körfält på E18 vid Arninge stängas av i båda riktningar.

E18 kommer alltså att tillfälligt bara ha ett körfält i vardera riktningen vid Arninge. Det kan orsaka köer när det är mycket trafik. Om du har möjlighet föreslår vi att du väljer andra resvägar, andra resesätt eller undviker rusningstid.