Är det dags för skidåkning eller en tur i längdspåret? Om du tar bilen till fjällen på sportlovet så tänk på att det är många som ska samsas om vägutrymmet. Här får du några tips på vägen.

Under sportlovet är det mycket trafik på vägarna och det gör att resan kan ta längre tid än vanligt. Även om det kan innebära något längre resväg kan det vara klokt att välja vägar med mitträcken eller trafiksäkerhetskameror, eftersom de är säkrare. Kom ihåg att hålla avstånd.

Ytterligare en faktor till längre restid är Vasaloppet som går av stapeln söndag 3 mars, samma dag som ett stort antal sportlovsfirare vänder hem från Sälenområdet till Stockholm. Flera aktiviteter pågår under hela veckan med bland annat Tjejvasan lördag 23 februari och fortsätter med Öppet spår söndag 24:e och måndag 25 februari.

Det är därför hög belastning på vägarna till och från Sälen och Mora under veckan. Om ni kan så rekommenderas ni att undvika att åka riksväg 70 främst under söndag den 3 mars.


Här får du några tips på vägen

Innan du sätter dig i bilen är det bra att du uppdaterar dig med aktuell trafikinformation, till exempel väglag, eventuella begränsningar och om våra rastplatser. Informationen hittar du här på trafiken.nu eller på trafikverkets webbplats under Trafikinformation väg.


Välj en säker väg och håll hastigheten

Om du ska resa under sportlovet är det bäst om du väljer vägar som har mitträcken eller trafiksäkerhetskameror eftersom de är säkrare. Håll avstånd, håll hastighetsgränserna och anpassa hastigheten efter väglaget.

Vasaloppet

Det är ökad trafik på riksväg 70 mellan Mora och Sälen på grund av Vasaloppet. Därför rekommenderas trafikanterar att istället välja riksväg 66 till och från fjällen.

Rekommenderad väg till och från fjällen via riksväg 66

  • Trafik till och från Sälenfjällen hänvisas via Rörbäcksnäs och Torgås, länsväg 1047.
  • Alternativ väg från Sälenfjällen välj länsväg 1051 mot Transtrand. Sedan riksväg 66 över Malung–Ludvika–Västerås. Trafik mot södra Sverige tar riksväg 66 över Malung sedan E45 mot Göteborg.
  • Trafikanter till Sälen från Mälardalen väljer Djurås E16 mot Malung och sedan riksväg 66 mot Sälen.
  • Trafikanter till och från Idre, Särna och Härjedalen kör via Stöten länsväg 1054, 1053 och Torgås länsväg 1047. Trafikanter till och från Trysil väljer väg genom Värmland, Stöllet väg 62 (mot E45). Alternativ väg 1047 via Rörbäcksnäs, Torgås.

Alternativ väg mellan Sälen och Mora hela vinterveckan

Kör väg E45 mot Malung, ta av mot Venjan/Limedsforsen länsväg 1040, sedan mot Sälen riksväg 66.