Snabbare trafikomläggningar på Grisslingerakan

Värmdö · Den pågående utvecklingen av det reversibla körfältet mellan trafikplatserna Mölnvik och Ålstäket på väg 222 fortsätter. Dessa förbättringar syftar till att ytterligare optimera trafiksituationen.

För närvarande styrs bommarna på Grisslingerakan ute på Värmdö enligt ett schema på vardagar och efterfrågestyrt under helger. På söndag kväll justeras de för att förbereda för måndag morgon med två körfält mot Stockholm. Under sommaren kommer Trafikverket att frångå detta schema för att få en bättre anpassning efter aktuella trafikförhållanden.

Flexibla omläggningstider under sommaren

Mellan den 8 juli och den 11 augusti kommer styrningen av det reversibla körfältet att baseras helt på realtidsbehov utan schemaläggning. Under sommaren, då tydlig arbetspendling inte förekommer, kommer omläggningen att anpassas efter aktuella trafikmönster. Efter 11 augusti återgår Trafikverket till schemalagd styrning, men med en kombination av realtidsbehov även under vardagar.

Snabbare trafikomläggning

Den 4 juli kommer omläggningstiden av körfältet att minska med cirka 30 %. Det innebär att väntetid för att tömma mittenkörfältet kommer kortas ned från cirka tio minuter till cirka sju minuter. Trafik Stockholm kommer fortfarande att använda kameror för att försäkra sig om att körfältet är tomt innan omläggningen genomförs.