Vintercykling i Stockholm

Vintercykling · För att du ska kunna fortsätta cykla i vinter sköter Trafikverket, Stockholms stad, Nacka kommun och flera andra kommuner halkbekämpning på Stockholms cykelvägar. Följ våra tips för säkrare cykling!

Cykelmätningar som Stockholm stad genomför visar att antalet cyklister har ökat kraftigt senaste 20 åren. Det är ett både billigt, miljövänligt och effektivt transportmedel och cyklandet skapar också mer hållbara tätorter, som är viktigt för att nå FN:s globala mål om god hälsa och hållbara städer.

80 mil gång- och cykelvägar

I Stockholmsregionen finns det cirka 80 mil gång- och cykelvägar. Trafikverket ansvarar för det statliga gång- och cykelvägnätet. Det kommunala cykelvägnätet är ungefär sju gånger större än det statliga och för att se vem som har hand om vilka cykelvägar i Stockholm med kranskommuner, besök följande länk: Karta som visar regionala cykelstråk

Hur bekämpas halka i Stockholm?

Halka och is är en utmaning för alla trafikanter, inte minst cyklister. Viktigt att tänka på är att när det är minusgrader kryper tjälen ner i marken. Efter en period med tjäle är det kallare på vägytan än i luften, och det kan vara halt på vägarna även om det är plusgrader.

Trafikverkets statliga cykelvägar

För att bekämpa halka använder Trafikverket ofta sand. Sandningen börjar när ett visst friktionstal underskridits, det vill säga när det har frusit och blivit halt till en viss grad.

I Stockholmsregionen sopsaltar Trafikverket även vissa gång- och cykelvägar. Sopsaltning är en metod som innebär att man plogar och borstar bort snö och is från cykelbanan för att sedan lägga ut en saltlag för att motverka återfrysning. Det innebär att cykelbanan kan hållas ren från snö och is och det kan vara i princip ”barmarksförhållanden” på vägytan även vintertid, ner till minus – 6 grader. Om det blir kallare än minus 6 grader sandas cykelvägen istället. (Lokala variationer kan förekomma.)

  • När det har kommit två centimeter lössnö påbörjas snöröjning. En statlig gång- och cykelväg ska normalt vara snöröjd inom fyra timmar. Om det är ihållande snöfall fortsätter snöröjningen.
  • Om det snöar ymnigt kan det hinna komma mycket snö under tiden det tar att snöröja!

Stockholms stads kommunala cykelvägar

Stockholms stads ambition är att tidigt ploga och sopsalta ett antal prioriterade pendlingsstråk för cykel. Dessa går utmed högtrafikerade fordonsleder, till exempel Nynäsvägen, Örbyleden, Huddingevägen, Bergslagsvägen, Drottningholmsvägen och Ulvsundavägen.

Stockholms stad sopsaltar ungefär 26 mil cykelbanor. Av dessa är det ungefär 19 mil som är kombinerad gång- och cykelbana där de också sopsaltar gångdelen. Att gångsträckorna är något kortare beror på att gång- och cykelbanor på vissa sträckor är separerade på ett sätt som gör att gångbanorna inte kan sopsaltas.

Nacka kommuns kommunala cykelvägar

Under vintern sopsaltas det regionala cykelstråket längs Värmdövägen och bitar av Vikdalsvägen. Sopsaltning görs också på cykelvägen mellan Myrsjöskolan och Orminge centrum samt gång- och cykelbanan längs med Saltsjöbadsleden mellan Saltsjöbadens centrum och Fisksätra. Under ombyggnaden av bussgatan i Orminge centrum hänvisas cyklister till en omledningssträcka som tyvärr inte kan sopsaltas. Cyklister rekommenderas att följa skyltning på platsen.

Cykla säkert!

Cyklisterna är den största gruppen bland de som skadas allvarligt i trafikolyckor. Om du fortsätter att cykla på vintern finns det saker att tänka på så att du cyklar säkert.  

  1. Se till att du syns ordentligt. I mörker, snö och regn är det ännu viktigare med bra ljus fram och bak på cykeln. Gärna reflexer och en reflexväst. Och använd hjälm!
  2. Investera i ett par bra däck. Dubbdäck gör att du får ett bra grepp och att det känns tryggare att cykla.
  3. Håll cykeln ren. Att tvätta cykeln ren från smuts, salt och grus gör dels att den rullar bättre och skyddar den från slitage.
  4. Håll koll på vädret. Ska det frysa på eller snöa mycket? Fundera på om du ska cykla. De som snöröjer och halkbekämpar har inte möjlighet att ploga eller sanda på alla ställen samtidigt.