Nockebybron öppnar åter för fritidsbåtar

Ekerö · Från den 1 oktober öppnar Nockebybron för fritidsbåtar igen. På grund av driftstörningar har bron varit tillfälligt stängd för öppning för fritidsbåtar sedan den 20 juli.

Vid driftstoppet i juli löste en av sensorerna ut, när den tillfälligt tappade strömförsörjningen. Nu har Trafikverket gått igenom systemen grundligt och därefter har bron testöppnats felfritt över 50 gånger, både med och utan reservkraft.

När bron nu börjar öppnas igen kommer Trafikverket fortsätta att kontrollera och underhålla Nockebybron för att minimera risken för stopp vid broöppning.

Brovakt på plats till och med 15 oktober

Från och med den 1 oktober och fram till den 15 oktober finns en brovakt på plats för att kunna öppna bron för all sjötrafik med en höjd över 12 meter. Då kan den öppnas de första tio minuterna efter varje hel timme mellan klockan 06.00-22.10.  

Mellan den 16 oktober – 30 april behöver man göra en förhandsbeställning till brovakten för att få en broöppning. Bron kan öppnas de första tio minuterna efter varje hel timme mellan klockan 09.00-16.00.  

Vägfärja Ekeröleden

Vid sidan av den fasta förbindelsen till och från Ekerö kommun över Nockebybron finns det en vägfärja mellan Slagsta och Jungfrusund. Om Nockebybron skulle fastna i öppet läge är Trafikverkets vägfärja mellan Slagsta och Jungfrusund på Ekerö gratis för trafikanter under tiden som det inte går att köra över bron.

Här finns information om avgångar med färjan på Ekeröleden 

Prioriterad farled för yrkestrafik

Under ett år öppnas Nockebybron ungefär 500 – 600 gånger för segelbåtar och yrkestrafik. Att stänga Nockebybron helt för öppning för sjötrafik är inte aktuellt eftersom farleden är viktig för yrkestrafik som behöver kunna ta sig fram.