Kantonkorsningen byggs om
Publicerad: 4 oktober 2024 09:53
Ekerö · Under hösten bygger Trafikverket om vid Kanton – en korsning med flera utmaningar. Arbetet förväntas vara färdigt vid årsskiftet.
Under hösten bygger Trafikverket om på flera platser längs Ekerövägen, bland annat Kantonkorsningen. Dels tas den tillfälliga breddningen mellan Kanton och Rörbyvägen bort, dels görs arbeten under vägbanan.
Bland annat dras nya rör för ledningar som behöver flyttas eller bytas ut. Det installeras också haveriskydd för dammar och dagvatten som samlas på platsen. Trafikverket beräknar att arbetet är helt klart vid årsskiftet.
Medan denna del av Ekerövägen färdigställs behöver man tillfälligt stänga av körfält. Under större delen av arbetet kommer endast ett körfält i vardera riktningen att vara öppet. Trafikomläggningar görs nattetid, men trafikanter ombedes vara uppmärksamma på förändringar, det gäller såväl bilister som oskyddade trafikanter.
Utmaningar med korsningen
Ekerövägen är en mycket trafikerad väg. Här passerar uppemot 10 000 fordon i vardera riktningen varje dag.
– Kantonkorsningen är komplicerad, en fyrvägskorsning som är förskjuten, vilket innebär att trafikflödet är mer komplicerat än i en vanlig korsning, säger Stefan Norling, projektledare på Trafikverket.
Barn och ungdomar rör sig i området till och från förskolan och skolan i närheten, vilket både ökar gångpassager över Ekerövägen och antalet fordon som ska in och ut från korsande väg i rusningstrafik. Den korsande Kantonvägen trafikeras av många turister till och från Kina slott och vägen måste även hållas fri och tillgänglig för utryckningsfordon.
Trafikljusen kan tillfälligt flyttas
Trafikljusen har justerats och kalibrerats för att gynna Ekerövägens trafik så långt det är möjligt, samtidigt behöver korsande trafikanter och trafiken på angränsande vägar viss tid för att komma över och ut på vägen.
Under arbetet vid korsningen kan trafikljusen tillfälligt behöva flyttas, vilket kan påverka trafiken på huvudleden. När markarbetet är helt färdigt installeras trafikljusen på sina fasta platser och därefter kalibreras tidsinställningarna på nytt.
Att arbeta nära ett världsarv
Även berggrunden under korsningen är en utmaning eftersom att det inte är tillåtet att spränga på grund av närheten till världsarvet Drottningholm. Istället används den mer tidskrävande metoden spräckning.
Området runt vägen tillhör världsarvet och omfattas av skyddslagstiftning. Där får Trafikverket inte göra några ingrepp i marken och därför behöver man ta mer yta av vägbanan i anspråk än vanligt när vi arbetar.
Närheten till Drottningholm är också anledning till att det inte går att bygga andra trafikalternativ i korsningen, som en cirkulationsplats eller bro eller gångtunnel för gående och cyklister, eftersom det skulle innebära ett oåterkalleligt intrång i det statliga byggnadsminnet.
– Vi hade gärna byggt en gång- och cykeltunnel, men det har vi inte möjlighet till så nära världsarvet, säger Stefan Norling.