Midsommartrafiken

Helgtrafik · Midsommar är en av Stockholms mest intensiva resehelger under året. Många tar bilen, och kanske färjan, för att fira på annat håll. Räkna därför med ökad trafik inför och under midsommarhelgen.

Med hjälp av trafikdata från de senaste årens midsommartrafik har Trafik Stockholm tillsammans med Trafiken.nu tagit fram prognoser för var och när de största riskerna för köer förväntas bli i år. På så sätt kan du enklare planera din resa till tider då färre reser.

Håll koll på trafikinformation

Kom ihåg att olyckor och andra hinder snabbt kan förändra trafiksituationen. Res därför i god tid och håll dig uppdaterad under din resa. Ett enkelt sätt att hålla dig uppdaterad är att besöka trafiken.nu, trafikverket.se eller lyssna på trafikrapporterna på radion.

Här uppstår midsommarköerna

Det är många som lämnar Stockholm för midsommarfirande på annat håll, vilket innebär mer intensiv utfartstrafik än till exempel en normal fredagseftermiddag. Det gäller både i centrala Stockholm och på de stora vägarna ut från Stockholm. Under söndagen ska mycket av den trafik som lämnade Stockholm inför helgen tillbaka, så även då ser vi mer intensiva trafikflöden än vanligt.

Översiktskarta över trafikintensiva vägar i Stockholms län.

Färjeleder mer trafikerade än vanligt

Fler trafikerar vägarna ut till skärgården under midsommarhelgen. Ska du resa via färjeleder har vi några tips om hur du agerar för att resan ska gå så smidigt som möjligt:

  • Var beredd att köra ombord på vägfärjan så snart den har lagt till. Fordon släpps ombord i turordning, följ personalens anvisningar. Bussar har företräde.
  • Följ trafikljussignalerna som visar vilken fil du ska stå i ombord. Signalerna styrs av personalen.
  • Var uppmärksam på vad som händer, tala inte i mobiltelefon vid ombordkörning.
  • Kör ända fram till grindarna eller nära fordonet framför dig. Då ryms fler bilar.

Med appen Trafikinfo Färjerederiet är det lätt att planera resan och få trafikinformation i realtid. Under midsommar sätter Färjerederiet in extraturer och du kan se tidtabellen samt planera din resa här

Så läser du diagrammen

Diagrammen visar en genomsnittlig trafikintensitet per timme baserat på historisk trafikdata. Siffran till vänster anger vilken starttimme rutan visar. Som exempel, timme 10 visar timmen mellan klockan 10:00 och 11:00. Tisdag, onsdag, torsdag och fredag visar förväntad trafiksituation före midsommarfirandet, där fredagen är själva midsommarafton. Lördag, söndag och måndag visar förväntad trafiksituation i andra riktningen efter midsommarafton.

Trafikintensiteten har delats in i tre färger; grön, gul och röd.

När diagrammet visar grönt är det bäst framkomlighet sett till hur det brukar se ut. Det är dock viktigt att komma ihåg att olyckor och andra akuta hinder snabbt kan förändra läget.

När diagrammet visar gult eller rött är det många andra som också vill åka och risken för tät trafik, plötsliga köer och helt stillastående trafik är som störst.

E4/E20 mot Nyköping och Eskilstuna

Utfartsköerna före midsommar uppstår oftast på E4/E20 söderut vid Motorvägsbron i Södertälje och sprider sig sedan mot Stockholm. Efter midsommar, när trafiken återvänder till Stockholm, uppstår vanligtvis köer som växer söderut vid Motorvägsbron i Södertälje och förbi Hallunda.

Klicka på förstoringssymbolen i bildens övre hörn för att förstora bilden.

E18 mot Enköping

Utfartsköerna före midsommar är koncenterade till torsdagen och då främst under den sena eftermiddagen. Efter midsommar, när trafiken återvänder till Stockholm är det enbart under några få timmar som det vanligtvis blir en tät eller köig trafiksituation. Köer kan även uppstå i området kring Tensta och Rinkeby.

Klicka på förstoringssymbolen i bildens övre hörn för att förstora bilden.

E4 mot Uppsala

Utfartsköerna före midsommar uppstår oftast på E4 Uppsalavägen vid Stora Wäsby och växer sig mot Stockholm. Efter midsommar, när trafiken återvänder till Stockholm, uppstår köer vanligtvis förbi Upplands Väsby och genom Solna som sedan växer sig norrut.

Klicka på förstoringssymbolen i bildens övre hörn för att förstora bilden.

E18 mot Norrtälje

Många reser mot Roslagen över midsommar och köer förväntas uppstå både före och efter midsommarfirandet. På sträckan finns 2+1-väg som ger flaskhalsar när många vill åka där. Köer brukar bland annat uppstå i trakten kring Brottby och sprider sig då bakåt.

Klicka på förstoringssymbolen i bildens övre hörn för att förstora bilden.

Väg 222 på Värmdö

Längs väg 222 ser vi en ökning i trafik inför och på midsommarafton. En sträcka som brukar vara extra hårt ansatt är den mellan trafikplats Gustavsberg fram till Ålstäket, i slutet på Grisslingerakan. Även vid trafikplats Skvaltan kan det uppkomma köer, då det sker omledning av trafik där på grund av arbete.

Klicka på förstoringssymbolen i bildens övre hörn för att förstora bilden.

Väg 276

Inför midsommarhelgen är det högt tryck på färjan till Ljusterö, vilket riskerar att skapa köbildning från färjeläget och ut på väg 276. För att undvika köbildning kan trafikanter som ska någonstans norr om Roslags-Kulla utmed väg 276 istället kan köra E18 mot Norrtälje och därefter väg 276 söderut. 

Klicka på förstoringssymbolen i bildens övre hörn för att förstora bilden.