Fem tips i sommartrafiken

Sommartrafik · Sommartid innebär för många semesterfirare en del bilåkande. Trafik Göteborg ger dig fem säkra tips för en tryggare resa innan du ger dig ut i sommartrafiken.

Att packa väskan och dra iväg på bilsemester är härligt! Men det kan också bli till ett äventyr som man inte räknat med. Genom att planera din resa innan du ger dig ut i sommartrafiken kan du slippa längre restid, oväntade vägarbeten och omledningar på din resväg.

Här är fem tips på hur du kommer fram så säkert som möjligt och hur du bäst löser situationer om olyckan skulle vara framme.

1. Planera din resa

Planera din resa och din resväg dit du ska. Kika i Trafiken.nu-appen före avresa för att se var störningarna är just nu. Appen ger dig även aktuellt trafikläge i hela Västra Götaland och Halland. Liknande information finns också på Trafikverkets hemsida.

Förbered dig också genom att tanka och ladda bilen, surra och spänn fast packning och last. Välj en säker mötesfri väg med mitträcken eller trafiksäkerhetskameror, även om det innebär en något längre resväg.

Se till att alla i bilen är bältade! Blir det varmt – ta med vatten till alla passagerare inklusive våra fyrfotade vänner.

2. Sänk farten och öka säkerheten i trafiken

Att stressa i trafiken sparar sällan tid – däremot gör hastigheten stor skillnad om något oväntat händer i trafiken. Om du sänker farten från 90 till 80 kilometer i timmen tar det bara en knapp minut längre per mil. Tänk på att alltid hålla hastigheten och avstånd till framförvarande fordon.

Och du – låt telefonen vara när du kör för att alla ska komma fram säkert! En bilist som kör i 80 kilometer i timmen och tittar på telefonen i fem sekunder hinner ouppmärksamt komma 100 meter.

3. Varna, lämna och larma viktiga nyckelord

Att göra ett stopp på resan kan vara trevligt men att få stopp på bilen kan vara farligt. Här gäller tre viktiga nyckelord: varna, lämna och larma.

Kör först bilen så långt till sidan av vägen du kan och sätt på varningsblinkerns och ställ ut varningstriangel på ett avstånd av minst 100 meter, gärna längre. Lämna därefter bilen så fort det går och sätt dig och din familj i säkerhet. Att stå kvar på vägen vid bilen kan vara detsamma som livsfara. Slutligen – larma bärgare eller ring 112 vid fara för liv.

Trafikverkets information om varna, lämna och larma hittar du under rubriken ”Relaterade länkar”.

4. Se upp för vilt på vägarna

Risken för viltolyckor finns året om. Ring 112 om olyckan är framme och berätta att du har varit med om en viltolycka. Placera ut en varningstriangel så inga fler olyckor händer. Märk ut där olyckan skett så att jägare kan hitta platsen. Häng en viltolycksremsa, en påse eller något annat synligt. Tänk på att viltstängsel inte är någon garanti för att vilda djur inte ska kunna ta sig ut till vägen. Sänk hastigheten så ökar du chansen att upptäcka vilda djur längs vägarna.

5. Risk för sommarhalka

Att överraskas av halka under sommaren förväntar man sig kanske inte. Men ihållande värme kan leda till så kallad blödande asfalt och väggreppet blir sämre. Något som kan liknas med blixthalka. För att förhindra halka sandas vägbanan, vilket i sin tur kan leda till stenskott. Det är därför viktigt att köra försiktigt, vara uppmärksam, följa skyltning och hastighetsanvisningar.

Efter en värmeperiod kan vägbanor även bli extra hala vid nederbörd. Regnar det kraftigt kan det dessutom bli vattenplaning, och då kan det bli svårt att manövrera fordonet, även om du kör långsamt. Tänk på att anpassa hastigheten och hålla avstånd.