Ta det lugnt i vintertrafiken

Vinter · Snön är här och mer snö väntas falla i Västra Götaland de närmaste dagarna, vilket ökar risken för halka och olyckor. Trafik Göteborg ger dig tipsen inför snöiga vintervägar.

Med ett kallare väder och snö på vägarna ökar risken för olyckor och halka. Trafik Göteborgs trafikledning får man flera väderuppdateringar om dagen och nu väntas mer snö i Göteborgsområdet. Vad innebär då detta för dig som trafikant? Vi ställde frågan till Daniel Gyllén som är projektledare på trafikledningscentralen vid Trafik Göteborg.

–Vi kan räkna med cirka 5-15 centimeter snö de närmsta dagarna. Kanske mer på vissa håll. Det gör att lastbilar har svårt att komma upp för backar och fastnar. En redan hal vägbana kan döljas under snön och risken för singelolyckor ökar, menar Daniel Gyllén på Trafik Göteborg.

Det finns många olika typer av halka. När ny snö packas samman på vägbanan skapas ett svårstyrt vägunderlag och det blir halt. Den typen av halka kallas snöhalka. Även små mängder snö på vägen kan ge halka.

–Det finns risk för snöhalka i Göteborgsområdet så ta det försiktigt. När mycket snö faller under kvällar och nätter är det inte säkert man hinner röja allt till morgontrafiken även om det plogas för fullt. Prioriteringen är att man plogar de största vägarna först, säger Daniel Gyllén.

Några kloka råd på vägen

Här är några av Trafik Göteborgs trafiklednings bästa tips innan du ger dig ut i vintertrafiken:

  • Följ väderläget via någon vädertjänst. I appen Trafiken.nu Göteborg får du information om vägvädret i Västra Götalandsregionen.

  • Uppdatera dig om trafikläget på Trafiken.nu, Trafiken.nu-appen eller på Trafikverket hemsida före avresa.

  • Håll avstånd – Anpassa hastigheten efter rådande väglag, det kan variera beroende på platsen man är på

  • Tänk på att blöta vägbanor kan återfrysa.

  • Lastbilar kan ha svårt att ta sig upp i backar som fortfarande har snö kvar.

Och du – Stressa inte bakom plogbilen! Varje år sker flera olyckor då bilister tränger sig förbi och utsätter sig själv och andra för fara. Att dessutom köra om i snörök är förenat med livsfara. Ta det i stället lugnt. Plogbilen och halkbekämpning finns på vägarna för att göra det säkrare för dig och dina medtrafikanter. Tänk på att hålla avstånd, sänk hastigheten och var ute i god tid.

Var är plogbilen?

Vill du veta var plogbilen är eller när plogbilen kommer till din väg, så finns det information på Trafikverkets hemsida. Du kan också läsa mer om Göteborg Stads vinterväghållning och vad som gäller där du bor på goteborg.se. Länkar hittar du under "Mer Information."