Glad påsk till alla trafikanter

Påsktrafiken · Påsken är en av årets mest trafikerade helger – här är några tips till dig som ska ge dig ut på vägarna.

Under påskhelgen är det mer trafik än vanligt ute på vägarna, då är det extra viktigt att planera sin resa i förväg. Vill du slippa den mest intensiva trafiken så undvik att köra på skärtorsdagen och annandag påsk – då brukar det vara mycket trafik på de stora lederna och man får räkna med längre restider.

Välj gärna vägar med mitträcken och trafiksäkerhetskameror. Hos Trafikverket hittar du kartor över vilka vägar som är mest trafikerade och var det finns mitträcken och kameror. Länk hittar du under rubriken "Mer information".

Helgtabell i kollektivtrafiken

Åker du kollektivt är det bra att komma ihåg att Västtrafik kör med särskild tidtabell under helgdagarna.

Skärtorsdag 14 april: som en torsdag med nattrafik.
Långfredag 15 april: som en söndag med nattrafik.
Påskafton 16 april: som en lördag med nattrafik.
Påskdagen 17 april: som en söndag.
Annandag påsk 18 april: som en söndag.

Banarbeten påverkar tågtrafiken

I samband med påskhelgen pågår flera banarbeten som påverkar tågtrafiken i Västsverige. På vissa sträckor ersätts tågen med buss och för dig som resenär kan det innebära längre restider. Kontakta ditt tågbolag för mer information om hur din resa påverkas. 

Ladda ner appen Trafiken.nu

Vill du förbereda dig inför din bilresa kan du ladda ner appen Trafiken.nu. Där kan du hålla koll på trafikläget, köer och eventuella trafikstörningar. Du kan också göra inställningar för att få push-notiser inom ett visst geografiskt område, och på så sätt hålla dig uppdaterad om din resa. Appen hittar du i App Store eller Google Play.

Glöm inte däcken!

Till sist en påminnelse om att dubbdäcken ska av senast den 15 april – förutsatt att det inte är eller förväntas bli vinterväglag. Mer om vad som gäller för däckbyte kan du läsa under rubriken "Mer information".

Tänk på detta innan du kör:

• Följ hastighetsbegränsningarna och håll avståndet till bilarna framför
• Använda bilbälte och blinkers
• Låt bli mobilen när du sitter vid ratten
• Stanna och ta en paus om du känner dig trött