Så vinterpimpar du cykeln

Foto: Trafikverket (genre)

Är du en av dem som cyklar under höst och vinter? Här är några saker du bör tänka på för att hoja säkert.

Först och främst kan det vara bra att bli påmind om vad lagen säger när det gäller cykling i mörker. Transportstyrelsen kräver både rätt belysning och reflexer.

Din cykel ska ha:
- en lykta baktill som kan visa rött ljus bakåt och tydligt kunna ses på ett avstånd av 300 meter. Baklyktan får vara av blinkande typ om den blinkar med minst 200 blinkningar/minut; 

- en strålkastare framtill som kan avge vitt eller gult ljus med sådan ljusstyrka att fordonet under mörker kan föras på betryggande sätt; eller

- en lykta framtill som kan visa vitt eller gult ljus framåt och tydligt kunna ses på ett avstånd av 300 meter.

- en röd reflex baktill; 

- vit reflex framtill; och

- en vit eller orangegul reflex åt sidan.

Har du en tillkopplad cykelkärra till din cykel ska kärran ha en röd reflex bakåt eller en baklykta som kan visa rött ljus bakåt om reflex saknas.

På med dubbdäcken
Enligt Trafikverket är halt underlag en av de främsta orsakerna till singelolyckor med cyklister. Därför bör du använda dubbdäck eller däck med bra mönsterdjup. Dubbdäcken ger bättre grepp och innehåller dessutom mer gummi, vilket gör att de inte blir lika hårda som vanliga däck. Dessutom kan det vara bra att ha smalare däck på vintern eftersom de skär genom snön bättre.

Ett sista tips för dig som ska cykla under vinterhalvåret är att se till att cykeln är i bra skick. Rengör och smörja cykeln, och kolla även att bromsklossarna inte är nedslitna. 

Ha en säker cykling i vinter!

Prenumerera på Veckans trafik

Nyhetsbrevet med trafikstörningar som kan vara bra att känna till för dig som är trafikant i Göteborg. Din e-postadress sparas, men enbart för utskick från Trafiken.nu.