Nya Styr och Ställ blir mer flexibelt och smart

Våren 2020 införs ett nytt lånecykelsystem i Göteborg och Mölndal. För användarna innebär det ett större, friare och enklare Styr och Ställ.

Nu står det klart att det blir företaget Nextbike som från och med våren 2020 ska leverera och driva nästa generation av Styr och Ställ-systemet, som förutom Göteborg även innefattar Mölndal.

Det nya systemet blir betydligt mer flexibelt än dagens med smarta cyklar och stationer utan terminaler och elanslutning. I och med den enkla infrastrukturen kan stationer lättare flyttas efter behov och önskemål.

En del av kollektivtrafiken
Förhoppningen är att lånesystemet ska bli mer integrerat i kollektivtrafiken.

- Målsättningen är att cyklarna ska ingå i Västtrafiks abonnemangs- och betalningslösningar och visas i reseplaneraren som ett möjligt färdsätt. Men även att antalet tillgängliga lånecyklar visas på digitala skyltar vid hållplatser och ombord på bussar och spårvagnar, säger Anastazia Kronberg, projektledare på trafikkontoret i Göteborg.

Tre gånger så stort
I och med att Göteborg växer kommer nya Styr och Ställ att bli tre gånger så stort. Utöver dagens systemzon är även Mölndal, Redbergsplatsen, Guldheden och delar av Hisingen och Majorna inkluderade, se karta nedan.

Läs en längre version på trafikgoteborg.se

Klicka för större karta