Dags för kalas och parad!

Göteborgs Kulturkalas och Europride sätter färg på staden. Räkna med begränsad framkomlighet i trafiken och förändringar i kollektivtrafiken.

Mellan tisdagen den 14 augusti och söndagen den 19 augusti förvandlas Göteborgs centrum till en fest-, parad- och karnevalsplats. Samtidigt som Kulturkalaset bjuder på massor med aktivititeter, konserter och matupplevelser arrangeras Europride med mängder av programpunkter plus förstås en mäktig parad. På söndagen tågar dessutom Hammarkullekarnevalen genom centrum. 

Avstängt kring Götaplatsen 
På Götaplatsen arrangeras varje dag större konserter. Trafiken leds då om och kollektivtrafiken får ändrad sträckning. Götaplatsen samt delar av Viktor Rydbergsgatan, Berzeliigatan och Avenyn stängs av följande tider: 

- Tisdag den 14 augusti klockan 18:30–23:30
- Onsdag den 15 augusti klockan 19:30–23:30
- Torsdag den 16 augusti klockan 19:30–23:30
- Fredag den 17 augusti klockan 19:30–23:30
- Lördag den 18 augusti klockan 15:30–23:30
- Söndag den 19 augusti klockan 12:00–18:30

På kartan nedan ser du mer i detalj hur Göteborgs centrum påverkas av Kulturkalaset och Europride (klickan på bilden för en större karta):

Europride-parad på lördag 
Cirka 15 000-17 000 personer väntas delta i den stora Europride-paraden som på lördag den 18 augusti går från Hedens isbana till Avenyn och Götaplatsen via Sten Sturegatan, Nya Allén, Slussgatan, Södra Hamngatan samt Östra Hamngatan (se kartan nedan).

Samling för allmänheten inför paraden sker vid Hedens isbana samt på gångbanan på Heden från klockan 14:30, vilket innebär att det kommer att vara begränsad framkomlighet på den aktuella platsen och att trafiken runt Heden och Bohusgatan stängs av från klockan 14:00.

Paraden startar sedan klockan 15:30 och avslutas klockan 17:30 på Avenyn/Götaplatsen.

Trafiken stängs av längs paradvägen från klockan 14:00 och avslutas i samband med att paraden avslutas 17:00. När det gäller kollektivtrafiken stängs den av längs sträckan och får ändrad linjesträckning från klockan 15:00 till 18:00. Räkna alltså med kraftigt begränsad framkomlighet i all trafik under tiden som paraden pågår!

På kartan nedan ser du mer i detalj hur Göteborgs centrum påverkas av Europride-paraden (klickan på bilden för en större karta):



Håll kollen på kollektivtrafiken
Förutom ovan nämnda planerade avstängningar i kollektivtrafiken kan oväntade omledningar eller avstängningar behöva göras i anslutning till de stora arrangemang som väntar. Du som behöver åka kollektivt genom centrum i samband med Europride-paraden eller uppträdandena på Götaplatsen gör därför klokast i att hålla utkik på din resa i Västtrafiks reseplanerare. 

Karneval på Avenyn
Festveckan avslutas söndagen den 19 augusti med att Hammarkullekarnevalen går från Götaplatsen till Kungstorget via Avenyn. Karnevalen startar klockan 13:00 och beräknas pågå till cirka klockan 15:00. Trafiken stängs av längs karnevalssträckan klockan 12:30-16:00.

Övriga avstängningar 
Under Kulturkalaset-/Europrideveckan stängs också vissa parkeringsplatser och viss gatutrafik av. Framförallt gäller detta Kungstorget, Basargatan och Stora Teatern, som nu är avstängda för trafik/parkering fram till senast den 23 augusti.