E45 vid Lilla Edet öppnar helt våren 2025

E45 · I april nästa år ska E45 vid Lilla Edet kunna öppna helt igen. Fram till dess går trafiken dubbelriktad på ena körbanan med sänkt hastighet.

Skyfallet som föll den 28 juni förstörde delar av E45 och väg 2014 vid Lilla Edet. Sedan dess har trafiken på E45 passerat området på ena körbanan där ett körfält är öppet i varje riktning och nedsatt hastighet gäller. Fordon som inte kan köra på motorvägen, samt gång- och cykeltrafik, leds om via Skansenvägen eftersom väg 2014 är avstängd.

Begränsningarna gäller fram till april nästa år då Trafikverket bedömer att vägarna ska kunna öppna med full framkomlighet igen.

– Vi upplever en relativt god trafiksituation trots allt, även om det är känsligt för störningar. Målet är att kunna fortsätta arbeta med samma lösning tills vi är klara i april 2025, säger Jonas Nilsson, enhetschef för vägunderhåll på Trafikverket, i ett pressmeddelande.

Omfattande återställningsarbete

Sedan skyfallet har arbete pågått för att området ska kunna återställas. Det är ett nästan tre kilometer stort området som är drabbat och enligt Trafikverket har skadorna varit mer utbredda än vad som syntes från början. Det innebär ett omfattande återställningsarbete.

– Vi har behövt säkerställa en metod för att kunna schakta djupt och långt in i vägkroppen samtidigt som trafiken ska kunna passera. Vi måste gå varsamt fram, ha koll på geotekniken och tänka på säkerheten både för trafikanter och för de som arbetar på vägen, säger Jonas Nilsson.

Minska risken för liknande händelser

I samband med detta görs också åtgärder för att vägområdet ska bli mindre sårbart och minimera risken för att liknande skador ska uppstå igen.

– Vägen dimensionerades enligt gällande regelverk då den byggdes men nu uppgraderar vi anläggningen för att klara ännu större regnmängder. Detta är viktigt inte minst då vi redan nu upplever att kraftiga skyfall förekommer allt oftare och med större intensitet, säger Jonas Nilsson.