Ökad trafik under sportlovsveckorna

Trafik · Under sportlovsveckorna ökar trafiken på vägarna upp till fjällen. Här är tipsen för att öka din och andras säkerhet i sportlovstrafiken.

Nu drar sportlovsveckorna igång och mellan vecka 7 och 10 ökar trafiken på våra vägar, särskilt upp till fjällen. Med mycket trafik på vägarna är det extra viktigt att du planerar din resa. Här är några tips på vägen.

Inför resan till fjällen

Det kan det vara bra att påminnas om att Sverige är ett avlångt land där väder och väglag kan skifta snabbt. Det är därför klokt att se över hur vägarna ser ut innan avfärd. Planera din färdväg så att den så långt som möjligt sker på en mötesfri och säker väg. Bästa kollen om rådande vinterväglaget får du genom väglagsinformationen i Trafiken.nu-appen och Trafikverkets hemsida. Där hittar du också kartor på mötesfria vägar i Sverige. Länkar finns under rubriken "Mer information".

Med fler fordon ute på vägarna ökar också risken för olyckor. För din och andras säkerhet gäller det att hålla avstånd och anpassa hastigheten efter väglaget för att förhindra olyckor. Om du hamna bakom en plogbil så är det viktigt att ta det lugnt. Varje år sker flera olyckor då bilister tränger sig förbi och utsätter sig själv och andra för fara. Att dessutom köra om i snörök är förenat med livsfara.

Glöm inte att ta pauser! Stressa inte utan ta ett fikastopp när bilen behöver tankas eller laddas.

De vägsträckor i Västsverige som kan vara extra trafikerade, särskilt i samband med skidorternas bytesdagar vid veckosluten, är:

• E45 Göteborg-Östersund
• RV 26 Halmstad-Mora
• RV 62 Karlstad-Långflon
• RV 63 Karlstad-Ludvika

Lasta säkert

Lasta tungt bagage längst ner i bagageutrymmet, nära bilens sidoväggar. Säkra all lös packning och undvik att lasta ovanför ryggstödet – även om du har skyddsnät. Har du takbox kan bilen lätt bli vinglig om du lastar för tungt. Säkra lasten inuti boxen så att den inte kan komma i rörelse. På Transportstyrelsens hemsida kan du läsa mer om hur du lastar bilen och takboxen, länk hittar du under rubriken "Mer information".

Vinterutrusta bilen

I en vinterutrustad bil bör du hitta: snöborste och isskrapa, snöskyffel, startkablar, bogserlina, extra varningstriangel, reflexväst och ficklampa.

Men en laddad mobiltelefon och varma kläder och en extra filt är minst lika viktigt om du av någon orsak blir stående på vägen. Se till att ha det du kan tänkas behöva på din resa nära till hands.

Kör försiktigt!