Trångt när Södra Sjöfarten stängs under längre tid

Centralenområdet · Från den 13 mars stängs delar av Södra Sjöfarten och trafiken dubbelriktas på Norra Sjöfarten. Räkna med köer, så undvik rusningstid och åk gärna kollektivt.

På grund av förberedande arbeten för stadsutveckling stängs Södra Sjöfarten mellan Operan och Hisingsbron från den 13 mars klockan 05.00 och åtminstone 1,5 år framåt. Under den här tiden leds trafiken om till Norra Sjöfarten, som blir dubbelriktad med ett körfält öppet i varje riktning.

Samtidigt stängs också av- och påfarten från och till Götatunneln vid Lilla Bommen-motet. E45-trafiken hänvisas till Stationsmotet.

Notera att trafiken successivt läggs om från söndagen den 12 mars klockan 22.00 till måndagen den 13 mars klockan 05.00. Trafiken kommer fram men med begränsad framkomlighet. 

Länk till kartor hittar du under rubriken "Mer information".

Köer i Centralenområdet

Detta kommer att skapa köer i Centralenområdet, framförallt i rusningstid. Enligt analyser kommer en av de mest kritiska platserna bli korsningen Operagatan-Östra Hamngatan, vilket bland annat påverkar dig som ska ut från Nordstans parkeringshus. Andra platser som kan få det extra ansträngt är Stadstjänarebron, Hisingsbron mot centrum och Stationsmotet.

– Det stämmer. Bland annat måste trafiken från Hisingsbron till Götatunneln köra via Stationsmotet och därför blir det ökad trafik där. Dessa bilister får gärna välja en annan älvförbindelse, säger Robin Holmér, analytiker på Trafik Göteborg och fortsätter:

– Sedan blir det extra jobbigt om Götatunneln måste stängas akut under dagtid, eftersom trafiken på E45 då måste köra via den redan begränsade Norra Sjöfarten. Som bilist är det bra att hålla koll på köer och olyckor i Trafiken.nu-appen.

När det gäller busstrafiken så kan den drabbas av förseningar på grund av köer i området, särskilt de linjer som kommer från Hisingsbron och ska vidare mot Operan. Bussarna från andra hållet får det smidigare, då de har en egen väg upp mot Hisingsbron. Håll koll på eventuella förseningar och ändringar i appen Västtrafik To Go.

Gång- och cykeltrafiken påverkas inte utan kommer fram som idag.

Åk gärna kollektivt

På grund av den ansträngda trafiksituationen i området är det bra om du kan åka kollektivt, gå eller cykla. Om du måste ta bilen så får du räkna med köer och längre restid, särskilt i rusningstid. Försök därför att undvika dessa tider och var ute i god tid.

Om du inte ska till området så bör du välja andra vägar runt stan. Allt för att skapa plats för de som måste dit och för att du ska slippa köer.

Avstängningen av Södra Sjöfarten beräknas pågå i åtminstone 1,5 år.

Göteborgs Stads information om Centralenområdet hittar du under rubriken "Mer information".