Späckad kalashelg i staden – så tar du dig fram

Jubileumsfirande · Den 31 augusti–3 september är det final för Göteborgs 400-årsjubileum som firas med en parad genom staden. Trafik Göteborg hjälper dig fram.

Under hela sommaren har firandet av Göteborgs 400-årsjubileum pågått med olika aktiviteter runt om i staden. Den 31 augusti–3 september är det dags för finalhelgen – den stora avslutningen på firandet. Dessa dagar är fyllda av evenemang, till exempel Frihamnsdagarna, Göteborgs Kulturkalas och Jubileumsparaden. Alla är välkomna och det är fri entré. Dessutom är det premiär för löparfesten Göteborgsvarvet Marathon.

Under dessa dagar kommer det att vara mycket folk i rörelse och trafiken påverkas på olika platser i staden. Tänk på att vara ute i god tid och planera din resa. Trafik Göteborg tipsar om hur du bäst tar dig fram:

Parad längs Avenyn

Lördagen den 2 september tågar en festlig jubileumsparad genom staden. Paraden avgår klockan 14.00 från Gustaf Adolfs Torg och fortsätter längs Östra Hamngatan och Avenyn för att avslutas på Götaplatsen (se karta).

Trafiken längs paradvägen stängs av och kollektivtrafiken leds om mellan klockan 12.00 och 18.00.

Medan paraden pågår kan biltrafiken därmed inte korsa paradsträckan. Om du behöver köra bil i centrum bör du därför planera din resa i förväg, välja andra vägar och räkna med längre restid än vanligt. Parkerar gör du bäst i de större parkeringsanläggningarna i Gårda, Nordstan eller på Heden. Du som åker kollektivt kan söka din resa i appen Västtrafik To Go för mer information.

Länk till karta över paradsträckan hittar du under rubriken "Mer information".

Löparfest genom staden

Söndagen den 3 september är det premiär fär Göteborgsvarvet Marathon. Banan går till stor del i samma sträckning som Göteborgsvarvet, men också delvis nya vägar i staden, och det påverkar alla trafikslag.

Under rubriken "Mer information" hittar du länk till vår nyhet om hur du tar dig fram under löparfesten.

Avstängt vid Kungstorget

Under Kulturkalaset, som pågår på flera platser i staden den 1-3 september, förvandlas bland annat Kungstorget till festivalområde. Det innebär att trafiken runt torget stängs av under vissa tider.

Det är inte heller möjligt att parkera på Kungstorget den 28 augusti–5 september eller på Basargatan den 30 augusti–4 september. Ta dig dit gör du enklast genom att åka kollektivt, gå eller cykla.

Frihamnsdagarna på Bananpiren

Den 31 augusti–2 september arrangeras Frihamnsdagarna på Bananpiren intill Hisingsbron. Det finns begränsat med parkeringsmöjligheter i anslutning till området så det smidigaste sättet att ta sig dit är att gå, cykla eller åka kollektivt.

  • Gratis elfärja går mellan Stenpiren och Frihamnen under evenemanget.
  • Från centralstationen kan du antingen promenera till Bananpiren via Hisingsbron, ta bussen till hållplatsen Frihamnsporten eller spårvagn till hållplats Frihamnen. Notera att spårvagnshållplatsen inte är tillgänglighetsanpassad.