Dags att byta däck på bilen

Bilutrustning · Har du koll på vilka datum som gäller för däckbyte på bilen? Läs mer här.

Våren närmar sig och för dig som har bil är det hög tid att byta däck. Om du har glömt vilka datum som gäller får du en påminnelse här: 

Mellan den 1 december och den 31 mars ska du ha vinterdäck på bilen om det är vinterväglag, det vill säga om det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Övriga tider på året är det sommardäck som gäller – såvida det inte råder vinterväglag förstås.

Kör du med dubbdäck får de sitta på mellan den 1 oktober och den 15 april. Övrig tid på året är det förbjudet med dubbdäck, såvida det inte är eller befaras bli vinterväglag.

En sak till: har du koll på mönsterdjupet på dina däck? För sommardäck ska mönsterdjupet vara minst 1,6 millimeter, vilket du kan mäta med en linjal eller exempelvis en femkrona: från femkronans överkant är det ungefär 3 millimeter till de tre kronornas överkant.

För vinterdäcken ska mönsterdjupet vara minst 3 millimeter.

Mer information om reglerna för sommar- och vinterdäck hittar du hos Transportstyrelsen och Polisen. Länkar till deras sajter hittar du här till höger under "Relaterade länkar"