Ökad risk för viltolyckor

Trafiksäkerhet · Så här års ökar risken för viltolyckor på våra vägar. Trafik Göteborg tipsar om vad du bör tänka på som trafikant.

Risken för viltolyckor finns året runt men under våren och början av sommaren är det extra viktigt att vara uppmärksam på djur som rör sig kring vägarna. Det är nu som många ungdjur stöts bort, så som att älgkon stöter bort sin fjolårskalv.

Fler viltolyckor i Göteborgsområdet

Under de senaste veckorna har man på Trafik Göteborgs trafikledning fått in flera fall som rör just viltolyckor och djur på vägen.

­– Ja, vi har haft många ärenden om djur nu det senaste. Främst har det varit rådjur som hamnat på fel sida av viltstängsel. Som trafikant kan det vara bra att tänka på att viltstängsel inte garanterar att vägen är fri från djur, säger Daniel Gyllén, projektledare operativ drift, vägtrafikledning på Trafik Göteborg.

Det är också därför som det är viktigt att hålla hastigheten och att vara särskilt uppmärksam vid gryning och skymning.

– Älgar, rådjur och andra djur kan ta sig ut på vägbanan via trafikplatser, öppna grindar längs vägarna eller hål i staketet. När det händer kan djuren bli extra stressade och springa över vägbanan för att försöka ta sig ut i skogen, berättar Daniel Gyllén.

Ring alltid 112 vid viltolycka 

Om en viltolycka inträffar ska du alltid ringa 112. Detta gäller både när vilt och tamdjur körs på i trafiken. Att inte ringa 112 och anmäla en sådan olycka är olagligt.

När du ringer 112, var noga med att uppge olycksplatsen, vägnummer, ort och eventuella kännetecken – som en specifik plats eller ett landmärke.

Skyldigheter som förare

Det här gäller om du är inblandad i en viltolycka:

  • ring 112 och anmäl olyckan.

  • placera ut en varningstriangel och markera olycksplatsen så att jägare kan hitta platsen.

  • häng ut en viltolycksremsa på den sida av vägen där viltet försvann eller ligger dött.   

För att kunna hänga ut en viltolycksremsa måste du förstås ha en sådan liggande i bilen. Har du inte det så finns de att hämta på polisstationer, bilprovningsstationer och på Trafikverkets regionkontor och förarprovskontor.

Innan olyckan är framme

Skulle du som trafikant uppmärksamma vilt på vägen eller på fel sida viltstängsel kan man alltid meddela Trafikverkets Kontaktcenter, telefon 0771-921 921, som ser till att informationen hamnar rätt i organisationen och kan hanteras.

På Trafikverkets hemsida kan du även ta del av viltolyckskartor som visar olyckor per län.