Så agerar du vid en viltolycka
Publicerad: 17 januari 2020 10:45
Trafiksäkerhet · Så här års är risken stor att du möter vilt ute på vägarna. Du har väl koll på dina skyldigheter om olyckan är framme?
Under årets mörkaste månader är det mer vilt i rörelse än annars. Risken är därför större att ett rådjur, en älg eller annat vilt plötsligt dyker upp framför din bil – inte minst i gryning och skymning.
Enligt samarbetsorganet Nationella viltolycksrådet har antalet viltolyckor i landet som helhet dessutom ökat med nästan 35 procent de senaste fem åren – från 48 190 stycken under 2015 till 64 911 under 2019. Därför finns det all anledning att vara vaksam därute på vägarna och påminna sig själv om vilka skyldigheter man faktiskt har om olyckan är framme.
Skyldigheter som förare
Det här gäller om du är inblandad i en viltolycka:
- ring 112 och anmäl olyckan;
- placera ut en varningstriangel och markera olycksplatsen så att jägare kan hitta platsen;
- häng ut en viltolycksremsa på den sida av vägen där viltet försvann eller ligger dött.
För att kunna hänga ut en viltolycksremsa måste du förstås ha en sådan liggande i bilen. Har du inte det så finns de att hämta på polisstationer, bilprovningsstationer och på Trafikverkets regionkontor och förarprovskontor.
Tips på vilt-app
Du som kör mycket på vägar där vilt förekommer kan med fördel ladda ned appen "Viltolycka", som har tagits fram av Nationella viltolycksrådet. I appen kan du granska kända viltstråk baserat på tidigare viltolyckor, och du kan också ställa in appen så att du får ett varningsljud om du närmar dig ett område där det tidigare skett ett flertal viltolyckor.
Prenumerera på Veckans trafik
Nyhetsbrevet med trafikstörningar som kan vara bra att känna till för dig som är trafikant i Göteborg. Din e-postadress sparas, men enbart för utskick från Trafiken.nu.