Senaste nytt om Korsvägen

Västlänken Station Korsvägen · Nyfiken på vad som är på gång med trafiken vid Korsvägen? Här är en kort lägesrapport.

Du som brukar ta bussen eller spårvagnen vid Korsvägen undrar kanske varför halva hållplatsytan i mitten har blivit ett arbetsområde? Och du som kör bil undrar förmodligen vad som ska hända härnäst med bilvägarna? Här kommer en snabb sammanfattning över vad som händer just nu och den närmaste tiden:

Orsaken till allt som händer vid Korsvägen är förstås den pågående byggnationen av Västlänken. Just nu pågår det som kallas etapp 1, och det mesta som nu händer är förberedelser inför etapp 2 som inleds i sommar.

Detta är också orsaken till att ett stort område av ytan i mitten av Korsvägen nu har stängslats av: här blir nämligen platsen för nästa stora arbetsområde för Västlänken-bygget. Området etableras fullt från med och i sommar och visas på den här förenklade kartan:

Förändringar i juni
För dig som åker kollektivt sker inga större förändringar förrän i mitten av juni. Under fem veckor sker då en stor trafikomläggning, som innebär att vissa spårvagnslinjer ersätts med buss och vissa busslinjer flyttar till en ny knutpunkt utanför Focus-huset i Gårda. Mer information om detta kommer under våren.

Bra att känna till är dock att från och med i mitten av juli så kommer samma trafiksituation att gälla i fyra år framåt. 

En sak till för dig som åker buss och spårvagn: i mitten av september öppnar ett nytt, tillfälligt resecentrum vid Korsvägen som ersättning för dagens byggnad som ska rivas. Mer information om det nya resecentrumet hittar du här.

Två bilist-förändringar i mars
För dig som kör bil händer två viktiga saker i mitten respektive slutet av mars:

1. Först stängs anslutningen från Örgrytevägen in mot Korsvägen och vidare mot Södra Vägen och Mölndal. Detta gäller permanent, och istället får du köra upp till Scandinavium och vända där.

2. Därefter stängs anslutningen från Södra Vägen och Mölndal mot Skånegatan. Istället får du köra mot Focus och vända där. Denna förbindelse öppnar sedan igen under sommaren.

Håll kollen i kommande nyheter från oss gällande de exakta datumen för nämnda händelser, och kika gärna på kartan lite längre ned för att få grepp på vad vi menar.

Ett budskap vill vi dock gärna förmedla redan nu: från och med i vår fungerar inte längre Korsvägen som en rondell. Ta dig därför en funderare på vilket slutmål du egentligen har innan du sätter dig i bilen och av gammal vana tar sikte på Korsvägen.

Gång- och cykelbanan byter sida
Även cyklister och gående får räkna med kontinuerliga förändringar under våren. Mer information om detta kommer längre fram, men bra att känna till är att gång- och cykelbanan kommer att flytta över till den östra sidan av Korsvägen – det vill säga sidan närmast Liseberg och Universeum.

Mer information om byggnationen av Västlänken Station Korsvägen hittar du här.