ikoner_avstangd_rgbikoner_avstangd_rgbikoner_avstangd_rgbikoner_vms_rgbikoner_vms_rgbikoner_avstangd_rgbikoner_avstangd_rgbEvenemangEvenemangikoner_avstangd_rgbikoner_avstangd_rgbikoner_nav_rgbikoner_nav_rgbikoner_nav_rgbikoner_nav_rgb_180918ikoner_nav_rgbikoner_nav_rgbikoner_nav_rgb_180918ikoner_nav_rgbikoner_nav_rgbikoner_vader_rgbikoner_vader_rgbikoner_vader_rgbikoner_vader_rgbikoner_vader_rgbikoner_vader_rgbtrafiken_nu_logo_rgb

Unikt cykelhus byggs i Gamlestaden

Foto: Trafikkontoret Göteborgs Stad

Ett cykelhus med plats för 700 cyklar har börjat byggas vid Gamlestadens resecentrum. Huset blir det första i sitt slag i Göteborg.

Glöm gamla rostiga cykelställ där din dyrbara cykel utsätts för vädrets makter. Det nya påkostade cykelhus som nu har börjat byggas i Gamlestaden är – som framgår av bilden ovan – något helt annat.

Färdigt 2020
Cykelhuset började byggas tidigare i veckan och är beräknat att vara i bruk hösten 2020. Huset byggs i tre våningar och kommer att få plats för cirka 700 cyklar, inklusive specialcyklar och lådcyklar. På varje våningsplan ska drygt 200 cykelställ placeras ut. Kostnaden för cykelhuset är beräknad till 30 miljoner kronor.

Cykelhuset vid Gamlestadens resecentrum blir det första i sitt slag i Göteborg och bland de första som byggs i Sverige. Ett liknande cykelhus byggs i Uppsala och tas i bruk redan nu i höst, och sedan tidigare finns det också underjordiska cykelgarage i såväl Göteborg som Stockholm och Malmö. Men något cykelhus liknande det som nu har börjat byggas finns det alltså inte i Göteborg.

Gratis för alla
Cykelhuset i Gamlestaden kommer att vara gratis att använda för alla och öppet dygnet runt. För att förhindra att huset används till annat än cykelparkering kommer det att bli ordentligt upplyst och få en transparent och perforerad plåtfasad med insyn överallt. Huset kan också komma att få kameraövervakning, och det förbereds dessutom för att vid behov kunna förses med någon form av incheckningssystem.

Liknande cykelparkeringsanläggningar planeras för Västlänkens tre stationer i Haga, Korsvägen och Centralen. Exakt hur dessa kommer att se ut är inte beslutat.

Prenumerera på Veckans trafik

Nyhetsbrevet med trafikstörningar som kan vara bra att känna till för dig som är trafikant i Göteborg. Din e-postadress sparas, men enbart för utskick från Trafiken.nu.