Västtrafik satsar på 160 nya elbussar

Foto: Västtrafik

Kollektivtrafik · Nu står det klart att Västtrafik satsar på 160 nya elbussar i Göteborg, Mölndal och Partille. Bussarna tas i drift nästa år.

Västtrafik har precis avslutat sin största upphandling av busstrafik någonsin, där 160 elbussar ingår. Avtalen är värda 8 miljarder kronor och har tilldelats trafikföretaget Transdev.

220 elbussar totalt
Redan i år lanserar Västtrafik 60 elbussar och tillsammans med de nya 160 bussarna innebär det totalt 220 elbussar i trafik nästa år. Därmed blir Västtrafik störst i Sverige när det kommer till elbussar.

– Det här är bara början. Senast 2030 räknar vi med att ha elektrifierat all stadstrafik i Västra Götaland, säger Peter Hermansson, styrelseordförande i Västtrafik, i ett pressmeddelande.

Gäller i flera kommuner
De fem avtal som har upphandlats gäller för trafiken i sydvästra Göteborg, stombusstrafik i Göteborg, Expressbusstrafik samt trafiken i Mölndal och i Partille.

Sammanlagt handlar det om 370 bussar, varav 160 kommer att vara elbussar. Avtalen gäller i tio år från och med december 2020.

Läs mer om Västtrafiks satsning här

Prenumerera på Veckans trafik

Nyhetsbrevet med trafikstörningar som kan vara bra att känna till för dig som är trafikant i Göteborg. Din e-postadress sparas, men enbart för utskick från Trafiken.nu.