Byggen inleds vid Kungälvsmotet

Den 16 april inleds ombyggnationen av den västra sidan av Kungälvsmotet på allvar. Räkna med påverkan på trafiken.

Ett flertal trafikpåverkande projekt pågår som bekant i Kungälv, där ombyggnationen av Kungälvsmotet går in i ett nytt skede. Så här ser läget ut just nu för de olika projekten: 

Kungälvsmotet 
På den östra sidan av motet är rampsystemet färdigt, och så snart tjälen har gått ur jorden ska vägen här få en ny beläggning. Läs mer om detta beläggningsarbete här.

På den västra sidan av motet ska påfarten till E6 mot Göteborg göras om till en rondell, samtidigt som ett nytt busskörfält ska anläggas på väg 168 från Christian IV:s väg fram till den nya rondellen. Arbetet inleds med förberedande etableringar vecka 15 och från och med den 16 april inleds själva byggena. Projektet beräknas i sin helhet vara klart under vintern 2018. 

Under tiden som byggnationen på den västra sidan av Kungälvsmotet pågår kommer trafiken att etappvis ledas via ett körfält istället för nuvarande två mellan Christian IV:s väg och påfarten mot Göteborg. Räkna därför med långsammare trafik på denna sträcka. 

Gång- och cykelbro över E6
En bro för fotgängare och cyklister byggs över E6 i höjd med Kungälvs nya resecentrum. Byggnationen pågår och beräknas vara klart i vår. Fram tills dess är körfälten förbi arbetsområdet avsmalnande, vilket innebär långsammare trafik. 

Korsningen Uddevallavägen-Romelandavägen-Marstrandsvägen 
Ombyggnationen av korsningen öster om E6 där Uddevallavägen, Romelandavägen och Marstrandsvägen möts inleddes i mars och beräknas pågå till våren 2019. Byggnationen görs för att öka trafikflödet och minska köerna i Kungälv. Under tiden som byggnationen pågår gäller försämrad framkomlighet i området. Läs mer om detta arbete här

Nordreälvbron 
Hösten 2018 inleds de omfattande arbetena på Nordreälvbron som innebär att busskörfält ska anläggas, bron ska renoveras och klaffarna ska bort. När busskörfälten väl har anlagts kommer bussarna att ha egna körfält i bägge riktningar på E6 hela vägen mellan Göteborg och Kungälvs nya resecentrum. 

Kungälvs resecentrum
Byggnationen av Kungälvs resecentrum är inne i sitt slutskede och invigs 29 april 2018. Resecentrumet kommer att koppla ihop den regionala och lokala kollektivtrafiken och bli en stor knutpunkt för busstrafiken med tio hållplatslägen. 

Läs mer om Kungälvs nya resecentrum här och här.

Karta över projekten i Kungälvsområdet (ombyggnationen av korsningen öster om Kungälvsmotet ej inritad):