SMHI har under fredagen gått ut med en Klass 1-varning om plötslig ishalka under fredag kväll och natten till lördag. Varningen gäller Västra Götalands län med undantag för Göteborg och Bohuslän samt Hallands och Värmlands län.

Varningen som utfärdades vid 10-tiden på fredagsförmiddagen innebär enligt SMHI att det från och med sent på fredagskvällen och under natten till lördag är risk för regn på kalla vägytor med påföljande risk för plötslig ishalka.

Varningen gäller hela alltså Hallands och Värmlands län samt Västra Götalands län förutom Göteborg och Bohuslän, där det å andra sidan väntas hårda vindar med vindstyrkor i byarna på 21-23 meter i sekunden. Vindstyrkorna väntas hålla i sig från och med fredag kväll till lördag kväll och gäller endast Göteborg och Bohuslän, och alltså inte övriga Västra Götalands län.

Du som planerar att ge dig ut på vägarna i jultrafiken uppmanas att ta det extra försiktigt under de tider som gäller för klass 1-varningen gällande ishalkan och följa utvecklingen här på Trafiken.nu eller på SMHI.

Så här lyder SMHI:s definition på en klass 1-varning gällande plötslig ishalka:
Väderförhållanden som medför plötslig ishalka, exempelvis underkylt regn, regn på kalla vägbanor eller regn som följs av snabbt tillfrysande vägbanor. Risk för halka på vägar. Om prognosen ändras till kraftigare underkylt regn med 3mm eller mer inom 6 timmar uppdateras varningen till en högre varningsklass.