Vinterdäck måste du ha under perioden 1 december till 31 mars om det är vinterväglag. Trafiken.nu hjälper dig reda ut vad som gäller.

När det är, eller befaras bli, vinterväglag behöver vi i Sverige använda vinterdäck eller dubbdäck. Mellan den 1 december och den 31 mars är det lag på att använda vinterdäck om det är vinterväglag ute. Vinterväglag är det när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen, även vägrenen räknas. Polisen avgör om det råder vinterväglag på platsen där du befinner dig.

Trafiken.nu ger dig snabbt koll på vad du behöver veta om vinterdäck. Mer information hittar du på Transportstyrelsens hemsida.

Vad menas med vinterdäck?
Med vinterdäck menas dubbade däck eller så kallade odubbade friktionsdäck. Det inte tillåtet att ha både dubbade och odubbade däck på samma fordon. Odubbade friktionsdäck är det tillåtet att ha på ditt fordon året runt.

På vissa gator i storstäder är det förbud mot dubbdäck. Det betyder att du som har dubbdäck på bilen får välja en annan väg, annars riskerar du böter. 

I Göteborg är det inte tillåtet att köra med dubbdäck På Friggagatan och Odinsgatan.
Du som cyklar med dubbdäck eller kör mopen klass II, berörs inte av förbudet i Göteborg.

När ska man ha vinterdäck?
Vinterdäck måste du ha under perioden 1 december–31 mars om det är vinterväglag. Dubbdäck får användas under perioden 1 oktober–15 april. 

Vid vinterväglag under perioden 1 december–31 mars ska mönsterdjupet vara minst 3 mm på däck till personbil, lätt lastbil och buss med en totalvikt av högst 3,5 ton samt släpvagn som dras av dessa fordon.

På Trafiken.nu har du tidgare kunnat läsa om hur du vinterutrustar cykeln och vad du kan tänka på om du går eller cyklar under vintertid.