Vid juletid är det många trafikanter i rörelse och då är det extra viktigt att du är väl förberedd. Se till att ha gott om tid och klä dig varmt, oavsett färdmedel.

Julen är en stor trafikhelg, vilket kan medföra störningar i framkomligheten. För att resan ska bli så smidig och bekväm som möjligt är det viktigt att du har tänkt igenom vissa saker.

Vinterrusta bilen
Om du väljer att ta bilen till julfirandet är det läge att vinterrusta den. Ta med en laddad mobiltelefon, packa ner varma kläder och mat och dryck. Kontrollera att det finns ficklampa, reflexväst, isskrapa, startkablar, bogserlina och snöskyffel i bilen. Gå även igenom däcken, kylar- och spolarvätskan, lamporna och motor- och kupévärmaren, och stryk glycerin på listerna så att dörrarna inte fryser fast. Allt för att kunna lösa eller förebygga oförutsägbara händelser.

Skapa trevlig trafikmiljö
På grund av den omfattande trafiken är det viktigt att vara ute i god tid. Se också till att visa hänsyn genom att sänka hastigheten och hålla avståndet. På så sätt skapar du en trevlig trafiksituation och förhindrar olyckor. Glöm inte heller bort att skapa julstämning under resans gång. Ta med din favoritskiva med julmusik eller roliga julspel till barnen.

Var ute i god tid
Faller valet på tåget är det även här viktigt att vara ute i god tid. Om en släkting ska skjutsa dig till stationen så tänk på att det kan förekomma avstängningar på olika ställen, vilket kan göra att vägen blir längre och att möjligheten för på- och avstigning blir begränsad. Sätt också i system att lyssna på utrop och titta på skyltarna med trafikinformation på centralstationen, då det kan bli spårändringar med kort varsel.

Kolla också upp om det finns servering ombord, annars kan du ta med en god matsäck att njuta av under färd. Kom även ihåg att ta med hörlurar, så du kan komma i ordentlig julstämning. Och glöm inte att bära varma kläder!

Fixa cykeln
Även för cyklister och gångtrafikanter blir det viktigt att ha en bra utrustning när trafiken ökar och årstiden är mörk. Se till att cykeln är i bra skick – rengör och smörj den, och kolla så att bromsar, växlar och däck fungerar bra. Du måste också synas ordentligt. Ha reflexer mellan ekrarna och passande belysning. Gärna vitt eller gult ljus fram och rött ljus bak. Både cykel- och gångtrafikanter bör bära reflexväst och gående använda vinteranpassade skor. Allt för att förhindra halkolyckor i julhandeln. Se tidigare artikel om tips till gång- och cykeltrafikanter.

Julshopping
Julshopparna som tar bilen bör tänka på vägavstängningar och parkeringsmöjligheter. Allt kan ta lite längre tid än vanligt, men appen Parkering Göteborg kan underlätta för dig som letar p-plats. Om du åker kollektivt kan du planera din resa via Västtrafiks reseplanerare.

Ha en riktigt God Jul!