Är din cykel redo för vintern?

Vintertrafik · Nu går vi mot tider med mörker och halka. Se därför till att du och din cykel är rustad på rätt sätt för din och andra trafikanters säkerhet. Här är tipsen från oss!

Är du en av dem som cyklar även på hösten och vintern? Då är det flera saker som är viktiga att tänka på för att du och andra trafikanter ska komma fram säkert i mörker och besvärligt väglag.

Hala löv ställer till det

Till exempel är vi nu inne i en tid med löv på marken, vilket kan ställa till det för dig som cyklist. Fuktiga löv som samlas på gång- och cykelbanor kan klibba ihop och bli hala som såpa. Det kan vara svårt att upptäcka med blotta ögat, så anpassa hastigheten efter underlaget när du är ute och cyklar.

Dessutom måste cykeln vara försedd med viss utrustning enligt lag – vi benar ut vad!

Se till att du syns

Enligt lag måste din cykel alltid ha fungerande bromsar och ringklocka. När det är mörkt ska cykeln dessutom vara utrustad med:

– Lykta med fast vitt eller gult ljus fram

– Lykta med rött ljus bak

– Vit reflex fram

– Röd reflex bak

– Orangegula eller vita reflexer på sidorna

Utöver detta är en reflexväst bra att ha, men inget måste enligt lag.

Dubbar mot halka

När det är halt och snö på cykelbanorna är det även viktigt att ha bra cykeldäck – gärna dubbdäck för bästa fäste. Kontrollera också att allt fungerar som det ska på cykeln. Vid kyla finns det till exempel risk för att bromsar och växlar fryser eller trasslar.

Om du cyklar på sandade och saltade vägar kan det bildas rost på cykeln. Därför kan det vara bra att spola av cykeln efter användning. Kedjan kan också behöva lite extra kärlek och smörjas emellanåt.

Slutligen – glöm inte cykelhjälmen! Är du under 15 år är det lag på att ha hjälm när du cyklar. Det gäller även när du kör elsparkcykel.

Trafikverket och Transportstyrelsens information om säkerhet på cykel och lagar gällande cykling i mörker hittar du under rubriken "Mer information".