Men sitt för all del kvar i TV-soffan! I kväll är programserien Vägens hjältar tillbaka i tv-rutan. Trafikverket och Stockholms stad medverkar i serien genom vägtrafikcentralen Trafik Stockholm.

Serien skildrar arbetet inom assistans- och bärgningsverksamheten. Tittarna får följa personer som varje dag arbetar för att få trafiken att flyta så säkert och effektivt som möjligt. Trafik Stockholm är självklart en mycket viktig del i hela kedjan.

– Det här är en möjlighet att visa vilka utmaningar vår trafikledning möter varje dag och ett sätt för allmänheten att ta del av vår vardag för säkra och framkomliga vägar. Att vi övervakar allt som händer och sätter in de insatser som behövs för att exempelvis få bort hinder på ett säkert sätt samt förmedlar trafikinformation vid till exempel en avstängning så att trafikanterna får möjlighet att välja andra resvägar eller resesätt, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

Bild från trafikrummet på Trafik Stockholm.Trafikrummet på vägtrafikcentralen Trafik Stockholm.

Tufft i trafiken

Programmet ger en inblick i hur det ser ut på vägarna i Stockholms län. Och Stockholmstrafiken är tuff. En bilresa kan ta upp mot 60 procent längre tid i rusning än i normaltrafik på grund av köer. Dessutom sker en mängd olyckor och incidenter varje dygn.

– Vi hoppas att tittarna ska får en ökad förståelse för hur det ser ut i trafiken och att de ska ta det lugnt och försiktigt. Köer och trängsel är vardag i Stockholmstrafiken, det är lätt hänt att en olycka är framme om man inte är uppmärksam. Det är också viktigt att ta hänsyn till andra i trafiken, inte minst de som är ute och jobbar – ge utrymme till ambulanser, bärgare och att köra försiktig vid vägarbeten eller vid en olycka, uppmanar Bengt Olsson.

Får Trafik Stockholm in information om akuta hinder på vägarna kan trafikcentralen sätta in de insatser som behövs samt sprida trafikinformation snabbt i olika kanaler - bland annat här på Trafiken.nu.

Du kan rapportera in akuta hinder genom att ringa: 020-290 290.


Säsongsstart för Vägens hjältar: Ikväll, 1 december, klockan 20.00 i Kanal 5.