Få koll på vad som kan påverka din resa i trafiken den kommande veckan. Bland annat är det Nobelfest och flera stora konserter. Dessutom kommer flera tunnlar att vara avstängda nattetid.

Bild från Norra länken

Nattliga underhållsarbeten i Södra och Norra länken

Tunnlarna i Stockholms trafiknät behöver underhållas för att fungera på bästa sätt när de används som mest. Detta gör Trafikverket återkommande och när det stör trafiken så lite som möjligt, det vill säga på natten, klockan 22:00 till 05:00.

Först ut är veckans sista avstängning av Södra länken. Och i nästa vecka sker flera avstängningar av Norra länkens tunnlar.

Från klockan 22:00 den 8 december till klockan 05:00 den 9 december kommer Södra länken att vara helt avstängd i riktning mot E4/E20 Essingeleden (västgående). Avstängningen inkluderar även Sotartunneln (mot Nynäsvägen)

Från klockan 22:00 den 12 december till klockan 05:00 den 13 december kommer E20 Norra länken att vara helt avstängd i riktning mot Lidingö (östgående). Avstängningen inkluderar även Karolinertunneln (från Haga Södra), Albanotunneln infart (från Roslagsvägen) och Måntunneln infart (från Roslagstull).

Från klockan 22:00 den 13 december till klockan 05:00 den 14 december kommer E20 Norra länken att vara helt avstängd i riktning mot Norrtull/E4 (västgående). Avstängningen inkluderar även Kosmostunneln (från Lidingövägen och påfarten från Hjorthagsvägen) och Galaxtunneln avfart (mot Roslagsvägen).


Idolfinal i Globen

Fredagen den 9 december avgörs Idolfinalen i Globen. Evenemanget är utsålt och det kan förväntas bli stora strömmar av besökare som rör sig i området, många besökare kommer att ta sig till området med bil.

Ett råd är att i möjligaste mån resa med kollektivtrafiken till och från evenemanget.

 

Bild på centrala Stockholm

Nobelfest och konsert med Håkan Hellström

Varje år, den 10 december, är det Nobelfest i Stadshuset. Då kommer alla pristagarna som fått motta Nobelpriset i Konserthuset tidigare på dagen till Stadshuset för att fira tillsammans med kungligheter, politiker, företagspersonligheter, sina familjer och andra gäster. Blå Hallen fylls till bredden med galaklädda gäster.

Både bil- och busstrafiken påverkas lokalt kring Konserthuset under dagtid och Stadshuset under kvällen. Tre busslinjer (1, 3 och 50) får omlagda körvägar.

Samtidigt spelar Håkan Hellström i Globen under kvällen. Insläpp sker från klockan 18:00 och konserten börjar klockan 19:30.

 

Bild på pendeltåg vid Stockholms Central.

Nya tidtabeller för kollektivtrafiken

Den 11 december startar vintertidtabellen för delar av SL-trafiken. För busstrafiken i norrort (Danderyd, Täby, Vallentuna, Vaxholm och Österåker) börjar vintertidtabellen inte förrän den 9 januari.

Tidtabellsförändringar för pendeltågen, gäller från den 11 december:

  • Under vinter, vår och höst går pendeltågen på sträckan Västerhaninge–Nynäshamn återigen en gång i halvtimmen, lördag och söndag, mitt på dagen.
  • Fler tåg stannar i Barkarby.
  • De extratåg i rusningstrafik som tidigare har vänt i Jakobsberg eller Kungsängen, vänder nu i Kallhäll.
  • Några tåg på Gnestalinjen får nya avgångstider.

En annan stor förändring den 11 december är att MTR Gamma AB tar över pendeltågstrafiken. Fram till dess är det fortsatt Stockholmståg som kör. Som resenär ska du förhoppningsvis inte märka av förändringen alls.


Bild på Saltsjöbanan

Saltsjöbanan avstängd kvällar och nätter

Från söndag 11 december till och med lördag 17 december kommer arbeten att göras på hela Saltsjöbanan under kvällar och nätter.
Bussar ersätter tågen från cirka klockan 21.00. Söndag 18 december går tågen åter på kvällarna.

Tre busslinjer ersätter tågen:

  • Linje 25F: Slussen–Nacka–Fisksätra och omvänt. Går gamla vägen via samtliga hållplatser samt Nacka Forum.  
  • Linje 25M: Slussen–motorvägen–Fisksätra–Saltsjöbaden och omvänt. Stannar även vid Nacka trafikplats.
  • Linje 26M: Fisksätra–Solsidan och omvänt. Byte vid Fisksätra för resenärer från/mot Slussen.

Tidtabeller för ersättningsbussarna finns sl.se.

 

Bild på Centralbron

Underhållsarbeten i tunnlar genom centrala Stockholm

Två nätter den kommande veckan kommer biltrafiken att påverkas genom centrala Stockholm när underhållsarbeten kommer att utföras på den så kallade Nordsydaxeln (Johanneshovsbron, Söderledstunneln, Centralbron, Blekholmstunneln, Klarastrandsleden och Karlbergstunneln).

Från klockan 22:00 den 14 december till klockan 05:00 den 15 december kommer sträckan att vara helt avstängd i riktning mot Nynäshamn (södergående). Detta inkluderar även Klaratunneln som är avstängd i båda riktningar.

Från klockan 22:00 den 15 december till klockan 05:00 den 16 december kommer sträckan att vara helt avstängd i riktning mot Norrtull/Uppsala (norrgående). Detta inkluderar även Klaratunneln som är avstängd i båda riktningar.


Kent avslutningsturné i Globen

Musikgruppen Kent gör sina tre sista konserter 15, 16 och 17 december. Konserterna spelas i Tele2 Arena och börjar klockan 19:30.

Ett råd är att i möjligaste mån resa med kollektivtrafiken till och från evenemanget.

Den 15 december klockan 22:00 till 16 december klockan 05:00 stängs Söderledstunneln och Centralbron av i norrgående riktning i samband med driftunderhåll. Trafikavstängningen görs redan på Nynäsvägen i höjd med Gullmarsplan. Detta innebär att bilburna besökare som skall ta sig från Globen och Tele2 Arena får räkna med längre restider. Ska man åka norrut är rekommendationen att ta Södra Länken och sedan välja Essingeleden.

 

Karta

I kartan visas ett urval av trafikpåverkande händelser.