Onsdagens snöfall i Stockholms län är extremt, vilket gör att det är ofrånkomligt med störningar i trafiken. Snöröjning pågår, men försvåras av fordon som kört fast eller är övergivna. Under torsdagseftermiddagen fryser snön på och det blir halare.

Trafikverket bogserar nu bort de fordon som hindrar trafik och röjningsarbete. De vägar som berörs mest är E4 norrut och söderut, väg 73 (Nynäsvägen) och väg 222.

På grund av att lastbilar gång på gång fastnade valde Trafikverket också att under natten till torsdag stänga av Essingeleden för att kunna komma åt att ploga och halkbekämpa. Under eftermiddagen (torsdagen) har E4/E20 Essingeleden mellan Norrtull och Kristineberg varit avstängd för att vi skulle kunna snöröja. Vägen är nu återigen öppnad för trafik, men det är stora problem med att komma fram.

Under snöfallet så var Trafikverket även tvungna att stänga tunnlar, detta för att det av säkerhetsskäl inte får stå stillastående fordon i till exempel Södra länken.

Trafikverkets förberedelser inför vintern

Förväntningarna på att vägarna ska vara säkra, öppna och framkomliga dygnet runt, året runt är stora och vi gör allt vi kan för att leva upp till dessa förväntningar.

Trafikverkets driftentreprenörer på vägarna har tillgång till ett särskilt väderinformationssystem för att kunna ta rätt beslut för vad som ska göras. Vi har även identifierat kritiska vägsträckor där vi vet att det ofta blir stopp. Där har vi möjlighet att sätta in extra resurser för plogning, sandning och saltning. Entreprenörerna ska även tillhandahålla extra resurser vid behov. Men de senaste dagarnas snöfall är extremt vilket gör att det är ofrånkomligt att det blir störningar i trafiken. 

Det har inte snöat så här mycket så här tidigt på vintern i Stockholm sedan SMHI införde mätningarna 1905. 

- Vi förstår att situationen och framkomlighetsproblemen gör människor frustrerade. Det är dock viktigt att påpeka att även medborgarna har ett ansvar. Vid extrema väderlekar med till exempel kraftigt snöfall som under onsdagen måste man själv ta beslut om man verkligen måste ut i trafiken, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.