Tips i vintertrafiken
Publicerad: 15 januari 2021 10:12
Vintertrafik · Så här års kan vädret snabbt skapa problem i trafiken. Håll koll på vintervädret och planera din resa - oavsett om du kör bil eller cyklar.
Väglaget skiftar snabbt under vintern och därför är det bra att så här års kolla väderläget lite extra noga innan du ger dig ut i trafiken. Är det risk för halka är det förstås extra viktigt att vara förberedd på vad som väntar.
Kartor med väderinfo
Bäst koll på det rådande vinterväglaget får du genom att kolla in väglagsinformationen här på Trafiken.nu – antingen i appen eller på webben – eller hos Trafikverket. Trafiken.nu visar information för Västsverige medan Trafikverket visar info för hela Sverige.
Väderstationerna som visas i respektive karta anger bland annat nederbörd, vindstyrka/riktning, lufttemperatur, vägtemperatur och luftfuktighet i realtid. Tillsammans med kontinuerligt uppdaterade bilder på aktuell väg kan du som trafikant därför planera din körning på bästa sätt.
Se upp för blixthalkan!
Extra viktigt är det att hålla koll på den så kallade blixthalkan (som också brukar kallas svartis). Blixthalka orsakas oftast av underkylt regn, duggregn eller regn som fryser när det når avkyld mark – det vill säga regn som håller en temperatur under noll grader och som snabbt fryser när det träffar marken.
Det islager som då bildas kan många gånger vara nästan omöjligt att se. Eftersom processen sker så snabbt kallas det ofta blixthalka och när du hör en varning om detta är det klokt att vara extra vaksam i din körning.
Viktigt med rätt utrustning
Nu på vintern måste du som bilist givetvis också vara förberedd på bästa sätt. Här får du två checklistor som Trafikverket rekommenderar att du följer:
Se till att du har:
- laddad mobiltelefon
- filt och extra kläder
- något att äta och dricka
- ficklampa och reflexväst
- snöborste och isskrapa
- startkablar och snöskyffel
- bogserlina
- låsolja
Kolla följande med bilen innan du ger dig ut på vintervägarna:
- vinterdäcken (lufttryck och mönsterdjup samt dubbutstick vid dubbdäck)
- kylarvätska
- frystålig spolarvätska
- samtliga lampor
Tips för vintercykling
Du som cyklar så här års vet förmodligen redan hur viktigt det är att utrusta cykeln på rätt sätt, inte minst när det gäller självklarheter som ringklocka och broms. Beträffande belysning och reflexer kan det vara bra att påminna sig om vad lagen säger.
Detta gäller för belysning…
- en lykta baktill som kan visa rött ljus bakåt och tydligt kunna ses på ett avstånd av 300 meter. Baklyktan får var av blinkande typ om den blinkar med minst 200 blinkningar/minut;
- en strålkastare framtill som kan avge vitt eller gult ljus med sådan ljusstyrka att fordonet under mörker kan föras på betryggande sätt; eller
- en lykta framtill som kan visa vitt eller gult ljus framåt och tydligt kunna ses på ett avstånd av 300 meter.
…och detta gäller för reflexer
- en röd reflex baktill;
- vit reflex framtill; och
- en vit eller orangegul reflex åt sidan.
Har du en tillkopplad cykelkärra till din cykel ska kärran ha en röd reflex bakåt eller en baklykta som kan visa rött ljus bakåt om reflex saknas.
På med dubbdäcken!
Du som någon gång vurpat med cykeln på en regnblöt väg täckt med höstlöv eller på en osandad isgata tillämpar förmodligen redan nedanstående tips. Har du ännu inte legat sprattlande på vägen med bruten handled kan du i möjligaste mån undvika dylika incidenter med hjälp av följande enkla tips:
- Byt till dubbdäck eller vinterdäck.
- Använd cykelhjälm.
- Använd cykelbelysningen och reflexer.
- Serva cykeln så att bromsar och växlar fungerar som de ska.
Prenumerera på Veckans trafik
Nyhetsbrevet med trafikstörningar som kan vara bra att känna till för dig som är trafikant i Göteborg. Din e-postadress sparas, men enbart för utskick från Trafiken.nu.