Dags att vinterutrusta cykeln
Publicerad: 6 oktober 2017 10:25
Allt fler cyklar även höst och vinter. Här är allt du behöver veta för att kunna hoja säkert under de mörka årstiderna.
För att börja från början kan det kanske vara bra att bli påmind om vad lagen egentligen säger när det gäller cykling i mörker. Förutom att cykeln alltid måste vara försedd med självklarheter som ringklocka och broms måste cykeln vid färd i mörker nämligen också ha belysning och reflexer.
Rätt belysning krävs
Den här typen av belysning ska cykeln enligt Transportstyrelsen ha vid färd i mörker:
- en lykta baktill som kan visa rött ljus bakåt och tydligt kunna ses på ett avstånd av 300 meter. Baklyktan får var av blinkande typ om den blinkar med minst 200 blinkningar/minut;
- en strålkastare framtill som kan avge vitt eller gult ljus med sådan ljusstyrka att fordonet under mörker kan föras på betryggande sätt; eller
- en lykta framtill som kan visa vitt eller gult ljus framåt och tydligt kunna ses på ett avstånd av 300 meter.
Glöm inte reflexerna
Dessutom ska cykeln vara utrustad med följande reflexer:
- en röd reflex baktill;
- vit reflex framtill; och
- en vit eller orangegul reflex åt sidan.
Har du en tillkopplad cykelkärra till din cykel ska kärran ha en röd reflex bakåt eller en baklykta som kan visa rött ljus bakåt om reflex saknas.
På med dubbdäcken
Du som någon gång vurpat med cykeln på en regnblöt väg täckt med höstlöv eller på en osandad isgata tillämpar förmodligen redan nedanstående tips. Har du ännu inte legat sprattlande på vägen med bruten handled kan du i möjligaste mån undvika dylika fadäser med hjälp av följande enkla Trafikverket-tips:
- Byt till dubbdäck eller vinterdäck.
- Använd cykelhjälm.
- Använd cykelbelysningen och reflexer.
- Serva cykeln så att bromsar och växlar fungerar som de ska.
Bättre grepp
Halt underlag är en av de främsta orsakerna till singelolyckor med cyklister. Därför bör du som sagt antingen använda dubbdäck eller däck med bra mönsterdjup. Dubbdäcken ger bättre grepp och innehåller dessutom mer gummi, vilket gör att de inte blir lika hårda som vanliga däck. Enligt Trafikverket är det även bra att ha smalare däck på vintern eftersom de skär genom snön bättre.
Och om en av alla de cykelolyckor som sker varje år skulle råka drabba just dig, så är hjälmen självklart din bästa livförsäkring.
Ett sista tips för dig som ska cykla under vinterhalvåret är att se till att cykeln är i bra skick. Rengör och smörja cykeln, och kolla även att bromsklossarna inte är nedslitna. Du som inte vill eller serva cykeln själv gör klokast i att lämna in cykeln för en genomgång inför vintern hos din cykelhandlare.
Prenumerera på Veckans trafik
Nyhetsbrevet med trafikstörningar som kan vara bra att känna till för dig som är trafikant i Göteborg. Din e-postadress sparas, men enbart för utskick från Trafiken.nu.