Nya Inlandsgatan öppnar i Eriksbergsmotet

Eriksbergsmotet · I slutet av vecka 40 öppnar den nya Inlandsgatan i Eriksbergsmotet. Samtidigt försvinner den ljusreglerade korsningen mellan Lundbyleden och Inlandsgatan permanent.

Ombyggnationen av Eriksbergsmotet på Hisingen, med syftet att öka säkerheten och framkomligheten på Lundbyleden, går mot sitt slut. Arbetet har bestått av flera delar – i huvudsak handlar det dock om att en ny rondell och anslutning till Inlandsgatan har byggts. På detta sätt kan man avlägsna trafikljuset i korsningen Inlandsgatan-Lundbyleden, som har utgjort en olycksrisk samt stoppat upp trafikflödet.

Korsning längs Lundbyleden försvinner

I slutet av vecka 40 beräknas den nya Inlandsgatan och den nya rondellen öppna för trafik. Samtidigt stängs den ljusreglerade korsningen Inlandsgatan-Lundbyleden permanent – vilket per automatik innebär att avfarten från Lundbyleden i östgående riktning mot Inlandsgatan stängs.

Alltså – om ska du mellan Lundbyleden och Inlandsgatan är det Eriksbergsmotet som gäller. På- och avfarterna där har anpassats efter den nya trafiksituationen. I samband med öppnandet av den nya Inlandsgatan förbättras framkomligheten i området.

Länk till karta hittar du under rubriken "Mer information". 

På grund av arbetena i Eriksbergsmotet är även en del av Kolhamnsgatan stängd i båda riktningar och trafiken leds om via Säterigatan och Stålhandskegatan. Vägen öppnas dock upp helt igen måndagen den 7 oktober klockan 06.00.

Ny gång- och cykelbana öppnar

Nya förändringar gäller också för gång- och cykeltrafiken. Den tidigare gång- och cykelbanan längs Lundbyleden mellan Stålhandskegatan och Inlandsgatan stängdes permanent sommaren 2023. Sedan dess har gång- och cykeltrafiken letts om via gång- och cykelbron mellan Cronackersgatan och Inlandsgatan. I samband med öppnandet av nya Inlandsgatan öppnar också den nya gång- och cykelbanan mellan Herkulesgatan och Gropegårdsgatan.

Busstrafiken läggs om i december

Busstrafiken i området fortsätter att köra som tidigare och läggs om till den nya Inlandsgatan vid tidtabellsskiftet i mitten av december. Sök din resa i appen Västtrafik To Go för fler detaljer.

Därefter inleds arbeten utmed Lundbyleden vilket innebär nedsatt hastighet samt begränsad framkomlighet nattetid. Alla körfält hålls öppna dagtid men ta det försiktigt förbi arbetsområdet.

Trafikverkets information om arbetena vid Eriksbergsmotet hittar du under rubriken "Mer information".