Gör dig redo för däckbyte

Trafiksäkerhet · Se till att vara förberedd inför den första halkan med rätt däck på bilen. Och du har väl inte missat de nya kraven som gäller för dubbfria vinterdäck?

Hösten är här och det börjar bli dags att planera för däckbyte på bilen. Kör du med dubbfria vinterdäck bör du också dubbelkolla att de uppfyller de nya däckkraven.

Nya krav för dubbfria vinterdäck

Kör du med äldre odubbade vinterdäck är det läge att kontrollera att de har korrekt märkning. Enligt en regeländring från 2019 måste nämligen odubbade vinterdäck som sålts efter den 1 juni 2019 ha symbolen alptopp eller snöflinga (3PMSF). Har du vinterdäck som är äldre än så och som saknar symbolen får dessa bara användas fram till och med den 30 november 2024 – därefter är de olagliga.

Datum att ha koll på:

1 oktober-15 april:

Under denna period är det tillåtet att ha dubbdäck. Övrig tid på året är det förbjudet med dubbdäck, såvida det inte är eller befaras bli vinterväglag.

1 december-31 mars:

Under denna period är det lag att ha vinterdäck om det är vinterväglag. Med vinterväglag menas när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. I slutänden är det polisen som avgör om det är vinterväglag där du befinner dig.

Lokalt dubbdäcksförbud

Du som kör i Göteborg bör komma ihåg att det inte är tillåtet att köra med dubbdäck på Friggagatan och Odinsgatan. Kör man med dubbdäck på en gata där det inte är tillåtet riskerar man böter. Förbudet gäller inte cyklar eller moped klass II med dubbdäck.