På- och avfart till Götatunneln vid Järntorget stängs under längre tid

Järntorget · Från den 3 augusti stängs avfarten från Götatunneln vid Järntorgsmotet och i mitten av augusti stängs även påfarten till tunneln. Trafiken leds om fram till hösten 2025.

Bygget av den nya stadsdelen Masthuggskajen – som sträcker sig mellan Järntorget och Stigberget – är i full gång. Arbetet har under de senaste åren påverkat trafiken runt bland annat Järntorget och Masthamnsbron.

I augusti sker nästa större trafikförändring i området – närmare bestämt vid Järntorgsmotet. Där ska av- och påfarten från och till Götatunneln byggas över med tak för att skapa plats för en ny park. Under byggtiden stängs av- och påfarten vilket innebär att det inte går att köra till eller från Götatunneln via Järnvågsgatan i Järntorgsmotet. Detta gäller fram till hösten 2025.

Så leds trafiken om

I ett första steg stängs avfarten den 3 augusti klockan 21.00. Du som kommer från Götatunneln och ska mot Järntorget eller Rosenlund får köra vidare på Oscarsleden (E45) där du vänder i Fiskhamnsmotet och fortsätter antingen på Emigrantvägen (mot Rosenlund) eller Oscarsleden (mot Järntorget).

Klicka på kartan för större bild.

karta som visar att trafiken från Götatunneln mot Järntorget leds om via Fiskhamnsmotet

 

En tillfällig rondell byggs i korsningen Emigrantvägen-Järnvågsgatan för att säkra framkomligheten under tiden som av- och påfarten är stängda. När rondellen är klar, i mitten av augusti, stängs även påfarten till Götatunneln. Du som kommer från Järntorget och ska ner i tunneln leds om via lokala gator och Östra Sänkverksgatan.

karta som visar trafikomledning när götatunnelns påfart i Järntorgsmotet stängs

Genomgående trafik i Götatunneln och på Oscarsleden kommer fram som vanligt.

Ökad trafik i Fiskhamnsmotet

Förändringarna leder till ökad trafik både i Fiskhamnsmotet och på lokalgatorna och man får räkna med längre restider.

För att underlätta situationen i Fiskhamnsmotet kommer trafiken från Stenafärjorna på Emigrantvägen att ledas västerut på Oscarsleden vid Fiskhamnsmotet. Detta är alltså i riktning mot Älvsborgsbron och därifrån får du sedan ta dig vidare till något av nästkommande mot.

Sedan i våras går det inte heller att köra in på Emigrantvägen från Järntorgsmotet eftersom gatan har enkelriktats i den änden. Emigrantvägen nås alltså endast via Fiskhamnsmotet.

Gång- och cykeltrafiken kan passera utanför arbetsområdet i ungefär samma sträckning som idag.

Hela Masthuggskajen planeras vara klar 2030.

Under rubriken "Mer information" finns länkar till Trafikverket och Göteborgs stad.