Dags för rörbyte i Götatunneln

Från och med den 1 oktober får du som kör i den enkelriktade Götatunneln vänja dig vid att köra in i ”fel” tunnelrör. Tänk på att framkomligheten inför och under rörbytet kan vara begränsad!

Enkelriktningen av Götatunneln har pågått sedan i juni och innebär som bekant att det bara går att köra västerut i tunneln, det vill säga i riktning från Centralen mot Järntorget. 

Fram tills nu har arbetena pågått i det södra tunnelröret, som därmed varit stängt. Dessa arbeten är nu avslutade och natten till den 1 oktober flyttar man över till det norra tunnelröret. 

Enkelriktningen förblir densamma även efter rörbytet, vilket innebär att du som tunneltrafikant kommer att ledas in i ”fel” tunnelrör – det vill säga det öppna, södra tunnelröret. 

Risk för köer!
Förberedelserna inför rörbytet sker nu för fullt och intensiferas under den kommande helgen. Arbetena innebär att trängsel och köer kan uppstå i området kring rondellen vid Bergslagsgatan. Du som exempelvis har en tid att passa på Centralstationen bör därför planera din resa och vara ute i god tid. 

I korthet innebär dessa förberedelser att ett körfält på Bergslagsgatan strax söder om bron över E45 Götaleden tas i anspråk för att bli en del av påfarten västerut till Götatunneln, samt att ett körfält österut på Södra Sjöfarten tas i anspråk för att även det bli en del av nämnda påfart. 

Avstängt på E45 
Natten till den 1 oktober sker själva rörbytet. Mellan cirka klockan 21.00 på söndagskvällen fram till klockan 05.00 på måndagsmorgonen stängs trafiken på E45 Götaleden i västlig riktning av och leds istället in på Gullbergs Strandgata. Under denna tidsperiod sker påfarten till Götatunneln via rampen västerut från Gullbergs Strandgata. Götatunneln är alltså hela tiden öppen som vanligt för trafik i västlig riktning. 

Även vid tunnelmynningen på den västra sidan, det vill säga vid Järntorget, sker förberedelser inför rörbytet. Från och med söndagsmorgonen klockan 09.00 den 30 september kommer omledningar att ske när du kör ut ur tunneln. Var uppmärksam på skyltningen och tänk på att anpassa hastigheten! 

Nya påfarter
Från och med måndagsmorgonen den 1 oktober kommer du som kör i Götatunneln – som alltså även i fortsättningen endast är öppen i riktning från Centralen mot Järntorget – att ledas in i tunneln via delvis nya sätt: 

- Kommer du körande västerut på E45 Götaleden från Falutorget-hållet leds du in i det öppna tunnelröret strax innan tunnelmynningen;

- Kommer du körande från Södra Sjöfarten-hållet får du köra ett extra varv i rondellen vid Bergslagsgatan innan du därefter leds ned i tunneln. 

Tänk på att trafiken som kommer från Södra Sjöfarten/Bergslagsgatan leds in i Götatunneln via en helt ny påfart som ansluter till E45 Götaleden på vänster sida om körfälten på E45, något som kan kännas ovant både för dig som kör via påfarten och dig som kör på E45.  

Leds in i rätt körfält
När du sedan kör ut ur tunneln vid Järntorget leds du som kör i det högra körfältet över i det norra körfältet (det vill säga det normala körfältet), medan du som kör i det vänstra körfältet fortsätter rakt fram en kort sträcka innan du leds över in i normalt körfält. Följ skyltningen och tänk som sagt på att anpassa hastigheten. 

Liksom tidigare kommer det inte heller i fortsättningen finnas någon avfart mot Järntorget inne i tunneln. Istället måste du som ska till Järntorget precis som tidigare fortsätta västerut på Oscarsleden för att därefter vända tillbaka österut vid Fiskhamnsmotet, vilket du gör genom att välja antingen Emigrantvägen eller Karl Johansgatan. 

Observera att överflyttningen till det norra tunnelröret sker trots att Västlänken-projektet har beslutat att vänta med sina förstärkningsarbeten i detta rör för att återkomma vid ett senare tillfälle, något som du kan läsa mer om här. Övriga arbeten inne i och i anslutning till tunneln fortsätter nämligen som planerat, vilket i sin tur innebär att enkelriktningen som tidigare meddelats väntas pågå fram till mitten av december.

Karta över ändringarna vid Götatunnelns påfart vid Lilla Bommen:

Karta över ändringarna vid Götatunnelns avfart vid Järntorget: