Missa inte nya påfarten till Götatunneln

En ny påfart har öppnats till Götatunneln vid Lilla Bommen. Påfarten öppnades i samband med att trafiken i Götatunneln bytte rör den 1 oktober.

Enkelriktningen av Götatunneln har pågått sedan i juni och innebär som bekant att det bara går att köra västerut i tunneln, det vill säga i riktning från Centralen mot Järntorget.

Arbetena som utförs i tunneln sker i ett rör i taget, och fram till den 1 oktober pågick arbetena i det södra röret – som då alltså var stängt. Trafiken mot Järntorget körde under detta skede i sitt normala rör, det vill säga i det norra tunnelröret.

Den 1 oktober flyttades dock arbetena över till det norra röret, vilket innebär att det nu är detta rör som är stängt.

Kör i “fel” rör
Det innebär att trafiken mot Järntorget sedan dess kör genom Götatunneln i ”fel” tunnelrör, det vill säga i det tunnelrör där trafiken i normala fall kör mot Centralen.

Detta betyder också att du som ska köra genom Götatunneln från Centralen mot Järntorget – som alltså är den enda riktningen som är möjlig – får vara beredd på följande:

– Kommer du körande västerut på E45 Götaleden från Falutorget-hållet leds du in i det öppna tunnelröret strax innan tunnelmynningen;

– Kommer du körande från Södra Sjöfarten-hållet får du köra ett extra varv i rondellen vid Bergslagsgatan innan du därefter leds ned i tunneln.

Ny påfart
En viktig faktor för dig som kommer från rondellen vid Bergslagsgatan är att du leds in i Götatunneln via en helt ny påfart som ansluter till E45 Götaleden på vänster sida om körfälten på E45, något som kan kännas ovant både för dig som kör via påfarten och dig som kör på E45.

Alltså: Var uppmärksam på denna nya påfart när du ska in i Götatunneln, oavsett om du kommer från rondellen vid Bergslagsgatan eller från E45 Götaleden. Följ skyltningen och tänk på att anpassa hastigheten.

Karta över ändringarna vid Götatunnelns påfart vid Lilla Bommen, där den nya påfarten syns tydligt:

Leds in i rätt körfält
När du sedan kör ut ur tunneln vid Järntorget leds du som kör i det högra körfältet över i det norra körfältet (det vill säga det normala körfältet), medan du som kör i det vänstra körfältet fortsätter rakt fram en kort sträcka innan du leds över in i normalt körfält.

Inte heller i fortsättningen kommer det att finnas någon avfart mot Järntorget inne i tunneln. Istället måste du som ska till Järntorget precis som tidigare fortsätta västerut på Oscarsleden för att därefter vända tillbaka österut vid Fiskhamnsmotet, vilket du gör genom att välja antingen Emigrantvägen eller Karl Johansgatan.

Karta över ändringarna vid Götatunnelns avfart vid Järntorget:


Orsaken till Götatunnelns enkelriktning har framförallt varit att Götatunnelns tak ska förstärkas på vissa platser inför byggnationen av Västlänken, men också att Hisingsbron-projektet ska utföra arbeten vid Götatunnelns östra mynning. Dessutom passar Trafikverket på att genomföra omfattande underhållsarbeten inne i tunneln, där man bland annat installerar nytt brandbekämpningssystem och nya övervakningskameror.

I samband med rörbytet den 1 oktober meddelande Västlänken att man tar paus i sina förstärkningsarbeten för att istället fortsätta i det norra röret vid ett senare tillfälle, något som du kan läsa mer om här. Övriga arbeten inne i och i anslutning till tunneln fortsätter dock som planerat, varför enkelriktningen som tidigare meddelats väntas pågå fram till mitten av december.

All fakta om Götatunnelns enkelriktning hittar du i den här artikeln.