Cyklisterna intar Göteborg

Den 4-6 maj är det åter dags för arrangemanget Göteborgsgirot i Göteborgs centrum med omnejd. Tänk därför på att framkomligheten är begränsad.

Bli inte förvånad om du får syn på en och annan cyklist i Göteborg i helgen. Då pågår nämligen flera cykellopp, som ingår i arrangemanget Göteborgsgirot. 

Först ut är tävlingen Grand Prix Avenyn, som sker fredagen den 4 maj. Klockan 18:00 startar dameliten och klockan 19:00 startar herreliten. Under pågående lopp kan bilar varken komma fram längs tävlingsbanan eller korsa den. Därför är det att rekommendera att parkera bilen utanför området. Delar av Avenyn och gatorna runtomkring som berörs av loppet (se karta nedan) stängs av mellan klockan 17:00 och 20:00. Götaplatsen stängs av mellan klockan 16:00 och 21:00.

Huvudloppet går av stapeln
Lördagen den 5 maj anordnas huvudloppet Göteborgsgirot plus Stadsgirot och det nya loppet Maxigirot. Göteborgsgirot pågår mellan klockan 09:00-15:00 där både elit och motionärer deltar. En av nyheterna för i år är att loppet får en ny bansträckning, som bland annat innebär att cyklisterna inte kör över Älvsborgsbron. Dessutom blir det masterstarter där flera hundra cyklister kommer cykla i en lång kolonn från startplatsen på Heden till Hisingen, där tidtagningen börjar. Eliten får fri väg med hjälp av polis och mc från arrangören, medan motionärerna måste följa trafikreglerna. Därför är det viktigt att cyklisterna är extra vaksamma i trafiken. 

70 kilometer långa Stadsgirot har start- och målgång på Heden. Även Stadsgirot har en ny bansträckning och kör inte heller över Älvsborgsbron. Start sker klockan 11:15 och deltagarna måste följa trafikreglerna. 

Nytt för i år är Maxigirot, som ersätter Halvgirot. Loppet är 20 kilometer, med 500 startande, och pågår mellan klockan 12:00 och 14:00. 

Söndagen den 6 maj anordnas Barngirot och MTB-loppet. Barngirot startar klockan 09:00 och MTB-loppet går av stapeln klockan 12:00. MTB-loppet är 50 kilometer långt och går runt Delsjön med start och mål på Heden. 

Trafiken påverkas
Levgrensvägen är avstängd lördag och söndag mellan klockan 11:00 och 17:00. Infart till Ullevigaraget är via Ullevigatan. Dessutom stängs all trafik av från Sankt Pauligatan mot Willinsbron och Rantorget. För att komma till och från Norra Gårda måste du köra via Svingeln.

Se bansträckningar nedan