Så berörs du av sommarens spårarbeten

I sommar utförs en hel del spårarbeten som påverkar kollektivtrafiken i Göteborg. Kolla in vår lista för att se om och hur du berörs.

Under sommaren kör kollektivtrafiken med färre turer och då passar man på att rusta upp spåren för ökad säkerhet. Dessutom tar flera projekt tillfället i akt att utföra arbeten på spåren. Här är listan över de största spårarbetena i sommar:

Stenpiren, 18 juni-30 september
Ingen spårvagnstrafik går via Stenpiren på grund av Västlänkens arbete på Södra Hamngatan mellan Skeppsbron och Lilla Torget. Linje 1 och 9 leds om via Domkyrkan-Grönsakstorget-Hagakyrkan istället. Bussar kommer trafikera Stenpiren. 

För att underlätta för de resenärer som brukar resa mellan Stenpiren och Lindholmen införs en tillfällig avgiftsfri färjelinje mellan Rosenlund och Lindholmen. Detta gör att man kan byta till och från bussar och spårvagnar vid Järnvågen och Järntorget. Färjan mellan Stenpiren och Lindholmen fortsätter att köra som vanligt. 

Mellan den 18 juni och 19 augusti kommer linje 60X att trafikera sträckan Prinsgatan-Järntorget-Stenpiren-Brunnsparken för att förstärka trafiken via Stenpiren.

Snabbspåret Olskroken (Centralstationen-Gamlestads Torg), 18 juni-24 juni samt 30 juli-19 augusti
Direktförbindelsen mellan Centralstationen och Gamlestads Torg stängs av på grund av arbeten med Olskroken planskildhet. Linjerna 4, 7, 9 och 11 kör istället via Redbergsplatsen. Avstängningen innebär inte att några hållplatser dras in men däremot att restiden blir längre. 

Aschebergsgatan, 18 juni-29 juli
Ett drift- och underhållsarbete av spåren mellan Kapellplatsen och Chalmers gör att hållplatserna Kapellplatsen och Vasaplatsen dras in. Spårvagnen går istället via Korsvägen. 

Gamlestads Torg, 22-25 juni
Ingen spårvagnstrafik mellan Centralstationen/Redbergsplatsen och Angered/Bergsjön på grund av spårarbete vid Gamlestads Torg. Linjerna 4, 6, 7, 8, 9 och 11 ersätts med buss. 

Götatunneln enkelriktas, 25 juni-december
Götatunneln enkelriktas i västlig riktning, från Centralstationen till Järntorget, på grund av förstärkningsarbeten. Vissa busslinjer kommer att vända vid Järnvågen och därför får resenärer ta sig till Järntorget för fortsatt färd. Läs mer om enkelriktningen på trafikgoteborg.se

Svingeln, 25 juni-29 juli
Spårvagnshållplatserna vid Svingeln ska flyttas närmare de nya busshållplatserna. Därför dras hållplatserna Ullevi Norra och Svingeln in och spårvagnen får köra från Centralstationen till Olskrokstorget.

Gamlestads Torg, 25 juni-29 juli
Arbete på hållplatslägena C och D vid Gamlestads Torg gör att inga spårvagnar kör på sträckan Ullevi Norra-Angered och Gamlestads Torg-Angered. Linje 4 kör mellan Mölndal och Centralstationen och den tillfälliga spårvagnslinjen X ersätter på sträckan Angered-Nymånegatan. 

Norra Hamngatan, 2 juli-12 augusti
Spårvagnsspåren ska bytas på Norra Hamngatan vid Brunnsparken och därmed flyttas hållplatsen tillfälligt till Södra Hamngatan.

Tynnered, 16 juli-19 augusti
Spåret mellan Frölunda Torg och Opaltorget ska renoveras. Samtidigt passar man på att tillgänglighetsanpassa påstigningshållplatsen vid Opaltorget. Spårvagn ersätts med buss mellan Frölunda Torg och Opaltorget.

Gå in på Västtrafik för mer detaljerad information om hur olika linjer påverkas av sommarens spårarbeten.