Handboll, fotboll och segling

Partille Cup dominerar listan över de potentiellt trafikpåverkande evenemangen den kommande veckan.

Förutom att Partille Cup pågår på Heden och en mängd andra platser händer en hel del annat som kan påverka trafiken den kommande perioden. Här är hela listan i datumordning: 

29 juni-1 juli: Världsungdomsspelen / Ullevi
Helgen 29 juni-1 juli anordnas Världsungdomsspelen i friidrott på Ullevi. Både etablerade världsstjärnor och entusiastiska nybörjare deltar. Eftersom Gais möter Norrby IF i Superettan på Gamla Ullevi på lördag den 30 juni klockan 16.00 kan det vara extra mycket folk kring Ullevi och Gamla Ullevi. Ställ därför gärna bilen och åk kollektivt, cykla eller gå. Om du måste ta bilen så finns parkeringsmöjligheter vid parkeringsanläggningarna i Gårda.

Lördagen den 30 juni: Gais / Gamla Ullevi
Gais möter Norrby IF på Gamla Ullevi. Matchen startar klockan 16:00.

29-30 juni: Göteborg Blues Festival / Villa Belparc, Slottsskogen
Under två dagar arrangeras bluesfestivalen vid Villa Belparc i Slottsskogen. På fredagen startar spelningarna klockan 17:30 och på lördagen klockan 16:30.

1-8 juli: Partille Cup / Göteborg 
Partille Cup är världens största och mest internationella handbollsturnering för ungdomar. Cirka 22 000 handbollsspelare från 50 nationer väntas delta på årets cup. Med tanke på att ett stort antal ledare och föräldrar medföljer kommer det att bli trångt i Göteborg på de platser där turneringen pågår.

Invigningen är i Scandinavium tisdagen den 3 juli klockan 19.00-22.00 (för barn upp till 14 år) och klockan 20.00 för ungdomar från 15 år. 

Själva matcherna spelas den 2-7 juli på Heden, Kviberg, Valhalla IP, Överåsvallen, Härlanda Park samt i Scandinavium och Lisebergshallen. Finalerna spelas på Heden lördagen den 7 juli, där extraläktare har byggts upp och dit cirka 7 000 åskådare väntas. 

Under tiden som turneringen pågår är många ungdomar ute på stan. Det betyder att du som trafikant måste se upp i trafiken, särskilt i området runt Heden och Liseberg.

Du som i veckan ska cykla över Heden – där den stora mötesplatsen Heden Center ligger – uppmanas att ta det försiktigt och helst leda cykeln eftersom extra många rör sig i detta område. Välj gärna alternativa cykelvägar.

Du som behöver ta bilen till turneringen väljer med fördel någon av parkeringsanläggningarna i Gårda. 

Parallellt med Partille Cup pågår också European Open, där 16 handbollslag i form av yngre landslag deltar. Dessa matcher spelas i Valhalla Idrottshallar, varpå finalerna spelas lördagen den 7 juli i Scandinavium dit cirka 4 000 besökare väntas.

3 juli: fotbolls-VM /Ullevi 
Nej, det är tyvärr ingen VM-match live på gång på Ullevi – däremot visas åttondelsfinalen i fotbolls-VM mellan Sverige och Schweiz på storbildsskärm på Ullevi. Matchen startar klockan 16.00, arenan öppnar två timmar före matchstart och stänger en timme efter matchens slut. 

De senaste två Sverigematcherna har vardera lockat 15 000 fans till Ullevi, så var ute i god tid. 

4-8 juli: Marstrand / Match Cup Sweden 
Den årliga seglingstävlingen Match Cup Sweden i farvattnen vid Marstrand inleds torsdagen den 4 juli och avslutas söndagen den 8 juli. Tusentals åskådare brukar ta sig ut till ön, och många färdas med bil på väg 168. Du som kör på denna väg uppmanas därför att ta det försiktigt i trafiken.

Med tanke på att det är trångt på vägarna och dessutom begränsat med parkeringsplatser på Koön vid Marstrand är det en klok idé att resa kollektivt ut till seglingstävlingarna. Västtrafik förstärker trafiken ut till Marstrand under veckan, och på Västtrafiks hemsida hittar du som vanligt all information du behöver.

Lördagen den 7 juli: BK Häcken / Bravida Arena
Allsvenskan startar igen och för BK Häckens del möter man GIF Sundsvall på Bravida Arena lördagen den 7 juli. Avspark klockan 18:00.

Söndagen den 8 juli: IFK Göteborg / Gamla Ullevi
IFK Göteborg tar emot Kalmar FF på Gamla Ullevi i sin första match efter sommaruppehållet. Matchen startar klockan 15:00.