Glad midsommartrafik

Sommar och midsommarfest med släkt och vänner gör att många ger sig ut på vägarna under midsommarhelgen. Men ta det lugnt och var rädd om dig och andra i trafiken.

Midsommarhelgen är en av årets stora trafikhelger som nästan alltid innebär fler antal omkomna och skadade i trafiken. Torsdagen och söndagen i helgen är de dagar på året då trafiken på vägarna är som störst. Dagen före midsommarafton passar många på att sluta tidigare från sina arbeten för att redan på torsdagseftermiddagen ge sig ut vägarna.

E6 norrut mest trafikerad
För Västsveriges del är det framförallt vägarna längs kusten som är hårdast belastade, det vill säga E6 norrut från Göteborg upp genom Bohuslän förbi Lysekil samt vidare upp mot Strömstad. Även vägarna ut mot Hönö/Öckerö samt Tjörn och Orust är hårt ansträngda. I sommar pågår även arbeten på väg 160 vid Säckebäck-Varekil på Orust som kan påverka framkomligheten. Hastigheten på sträckan är sänkt från 70 kilometer till 50 kilometer i timmen. 

Håll avståndet
Tänk därför på att planera din resa och räkna med längre restider än vanligt. Var därför ute i god tid och ta det lugnt i trafiken. 

Här kommer bra råd och tips att följa när du ger dig ut i midsommartrafiken. Du har hört dem förut men de tål att upprepas:

 - Var utvilad, eftersom de flesta reser längre på midsommar än vanligt.

- Kör aldrig onykter och se till ingen annan heller kör onykter.

- Låt bilen stå dagen efter en fest.

- Kör inte fortare än hastighetsbegränsningen.

- Se till att alla är bältade.

- Håll avstånd.

- Låt bli mobilen när du kör! (Sedan 1 februari 2018 är det förbjudet att köra med mobiltelefonen i handen och att tala i en handhållen mobiltelefon samtidigt som man framför sitt fordon).

Med dessa välmenande råd ber vi att få önska en trevlig midsommarhelg!