Lugnt i trafiken trots enkelriktningen

Trafiken har överlag flutit på bra efter enkelriktningen av Götatunneln, men olyckor på E6 har förlängt restiderna på vissa stråk.

Den 25 juni stängdes Götatunneln av i östlig riktning, från Järntorget mot Centralstationen, och trafiken har fått ta andra vägar. Enligt Trafik Göteborgs analyser för de två inledande veckorna 26 och 27 har restiderna i Göteborg varit ungefär samma som under våren och försommaren. Något som har berott på semestertider och därmed minskad trafik. 

Många olyckor på E6
Det är dock vissa sträckor och tidpunkter som har varit känsligare än andra. Enligt analyserna har de förlängda restiderna framförallt uppstått i eftermiddagsrusningen på E6, i Allén, på Stora Badhusgatan och Lundbyleden. På E6 har det inträffat många olyckor som har skapat köer och förlängda restider, både på själva E6 men också på anslutande vägar. Tänk på att vara extra uppmärksam i den täta trafiken, särskilt nu när många turister ska besöka eller passera staden och är ovan vid Göteborgstrafiken. 

De förlängda restiderna på Lundbyleden kan förklaras med den rekommendation som Trafik Göteborg gått ut med om att man gärna bör köra runt centrum istället för genom centrum.

Större påfrestning i augusti
I augusti väntas trafiksituationen i Göteborg bli mer ansträngd då många vuxna och barn återvänder till arbetsplatser och skolor. 

– Ja, vi bedömer att den stora utmaningen blir i augusti. Därför är det skönt att det verkar flyta på bra nu i början. Det ger oss ett bra startläge och en chans att göra finjusteringar i trafiksignaler och vägvisning, säger Bertil Hallman, trafikanalytiker på Trafikverket.

Varför Götatunneln enkelriktas
Orsaken till enkelriktningen är dels att Götatunnelns tak ska förstärkas inför byggnationen av Västlänken och dels att det pågående bygget av den nya Hisingsbron kräver arbeten i anslutning till Götatunnelns östra mynning. Samtidigt passar Trafikverket på att förnya informationssystem för trafikledning inne i Götatunneln.

Allt om Götatunnelns enkelriktning hittar du hos Trafik Göteborg, där det bland annat finns restidsanalyser för ett flertal större pendlingsstråk, tips på hur du kan köra till utvalda platser och tips på hur du blir en planerande trafikant.