Hallå där, Claes Hedberg!

Hallå där Claes Hedberg, som jobbar som vägtrafikledare på Trafik Göteborg.

Vad gör en vägtrafikledare?
– En vägtrafikledare övervakar trafiken och styr och informerar trafikanterna vid trafikstörningar.

Hur får ni information om hinder i trafiken?
– Ibland ser vi dem via någon av våra övervakningskameror. I tunnlarna finns det också sensorer på kamerorna, som automatiskt skickar larm vid trafikstörningar, till exempel när trafiken stannar av. Annars får vi information av polis, SOS Alarm, räddningstjänst, allmänheten, yrkestrafikanter eller Vägassistans.

Hur arbetar ni vid en trafikstörning?
– Vi skaffar oss så mycket information som möjligt för att kunna ge en bra information till trafikanterna och för att effektivt avhjälpa störningen. Vid behov beordrar vi ut Vägassistans, som är ett bra verktyg för oss då de snabbt kan vara på plats. Vi har hela tiden kontakt med polis, räddningstjänst och Vägassistans, för att veta vilka åtgärder som behöver tas för att hålla vägarna säkra. Det kan handla om att styra trafiken genom stora skyltar med variabla meddelanden vid sidan om vägen, avstängningar eller genom att fälla ner bommar i tunnlar.

På vilket sätt blir trafikanterna informerade?
– Trafikanterna kan ta del av informationen via Trafiken.nu, Trafikverkets hemsida, gps, några av våra meddelandeskyltar eller Sveriges Radio P4, som vi har ett ständigt samarbete med.

Vad krävs av en vägtrafikledare?
– Som vägtrafikledare gäller det att kunna ha ett helikopterperspektiv. Man måste förstå sammanhanget och kunna samverka både internt och externt. Sedan är det bra att vara flexibel när det händer mycket och ha en god lokalkännedom.

Vem kan bli en vägtrafikledare?
– Alla med rätt egenskaper har möjlighet att bli en vägtrafikledare. Det finns ingen speciell utbildning att gå utan alla mina kollegor kommer från olika bakgrunder, som gör att vi kompletterar varandra på bästa sätt.