Vi önskar God Jul & Gott Nytt År

Veckans Trafik tar julledigt och återkommer den 4 januari. Men innan dess vill vi skicka med några tips inför en av de trafiktätaste helgerna på året.

Under julhelgen är det många som ska ge sig ut på vägarna för att ta sig till nära och kära. Detta i kombination med växlande väder och väglag kan göra trafiksituationen besvärlig. Därför tipsar vi om vad du som trafikant bör tänka lite extra på!

Planera resan
Med mycket trafik på vägarna kan resan ta längre tid än vanligt. Därför är det extra viktigt att du planerar resan och tar god tid på dig. Med hjälp av vår app Trafiken.nu kan du få full koll på trafikläget innan du ger dig ut i trafiken. Du kan se var köerna är och prenumerera på push-notiser om olika trafikstörningar inom ett visst geografiskt område. Om du inte redan har Trafiken.nu-appen kan du ladda ner den gratis till både Android- och Apple-mobiler.

Håll koll på köläget
Eftersom väglaget skiftar snabbt under vintern så kan det också vara bra att kolla hur vägarna ser ut innan avfärd. Detta kan du göra med hjälp av Trafiken.nu-kartan och Trafikverkets karta, som innehåller realtidsinformation från olika vägväderstationer och väglagsbilder från olika kameror, se länkar nedan.

Realtidskartan på Trafiken.nu
(klicka på listen till vänster "Visa på kartan" och välj antingen vägväder eller trafikkameror)

Trafikverkets realtidskarta

Välj större vägar
Dessutom är Trafikverkets rekommendation att du kör på större vägar med mitträcken eller trafiksäkerhetskameror, eftersom de är säkrare. Småvägar nedprioriteras ofta när det gäller sandning och saltning av vägarna, och den farliga svarthalkan, där fukt reagerar med väglaget och fryser till is, slår lätt till på ensliga vägar.

Trafikverkets karta över vägar med trafiksäkerhetskameror

Trafikverkets karta över mötesfria vägar

Trafikverkets karta över trafikintensiva vägar under jul och nyår

Åk gärna kollektivt
På grund av den ökade biltrafiken kan du som har möjlighet med fördel åka kollektivt. Tänk dock på att kollektivtrafiken kör lite annorlunda under helgdagarna.

Läs mer om kollektivtrafiken på Västtrafik

Ska du ta tåget så hittar du senaste nytt om din resa via länken nedan.

Få mer information om din tågresa på Trafikverkets hemsida

Veckans Trafik
Sist men inte minst kan du planera din resa genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev Veckans Trafik, som består av alla stora kommande trafikstörningar. För att bli prenumerant går du in på antingen Trafiken.nu eller trafikgoteborg.se och scrollar ned. När du har fyllt i din mailadress får du ett rykande färskt nyhetsbrev varje fredag.

Vi vill passa på att tacka våra prenumeranter av Veckans Trafik för ett fantastiskt 2018. På mindre än ett år har antalet prenumeranter på nyhetsbrevet fördubblats. Detta gör oss såklart väldigt glada och även förväntansfulla inför nästa år. Nu tar vi julledigt, så nästa Veckans Trafik kommer den 4 januari.

Vi önskar alla en riktigt God Jul och Gott Nytt År!