Ny väg mot Centralen

Under hösten händer det en hel del kring överdäckningen av Götaleden. Närmast öppnas en ny väg mot Centralen från Falutorget.

Ingen som har befunnit i området kring Gullbergsstrand lär ha undgått allt som händer i området. Förutom att nya Hisingsbron byggs pågår också överdäckningen av E45 Götaleden.

Med anledning av överdäckningsarbetet har sträckningen av E45 redan flyttats ett par gånger och längre fram i november är det dags igen.

Innan dess händer dock en annan omledning av trafiken, som påverkar dig som kommer österifrån och ska till Centralen eller längre in mot centrum.

Ny rondell och ny väg
Närmare bestämt handlar det om att en ny rondell har byggts söder om Falutorget, som ersätter den befintliga så kallade T-korsningen. Från denna nya rondell har det även byggts en ny väg söderut över den gamla kombiterminalen mot Kruthusgatan, som blir ny färdväg för dig som ska till Centralen och vidare.

Den nya rondellen och vägen tas i bruk från och med måndagen den 3 september. 

Klicka på bilden nedan för en större karta (notera att för tydlighetens skull är endast den nya rondellen och den nya vägen utritade, medan övriga ändringar har utelämnats): 

Samtidigt som den nya rondellen och den nya vägen mot Centralen öppnas enkelriktas Partihandelsgatan i riktning från Centralen mot Falutorget. Det innebär att du som tidigare kört från Falutorget mot Centralen via Partihandelsgatan istället får köra via den nya rondellen och vägen som är utritad på kartan ovan. Notera också att Kruthusgatans anslutning till Bergslagsgatan stängs för trafik i nordlig riktning. Detta gör att trafiken på Kruthusgatan som går i västergående riktning får köra via rondellen för att nå Bergslagsgatan. 

Det finns alltså all anledning att lägga denna ändring på minnet, så att du som är van att köra i området och till exempel ska hinna med ett tåg från Centralen inte blir förvånad över den nya vägsträckningen och missar tåget. 

Enkelriktad väg
Notera att den nya vägen från den nya rondellen i ett första skede blir enkelriktad söderut mot Kruthusgatan, och att vägen är en lokalväg som i nuläget saknar gång- och cykelbana.

Notera också att för dig som kommer från Centralen och ska österut mot E45 och är van att köra Partihandelsgatan så blir det ingen större förändring den 3 september, förutom att du kommer att få köra ut mot E45 via den nya rondellen söder om Falutorget.  

Fler ändringar på gång
Längre fram i höst öppnas en förlängning av den befintliga Gullbergsvassgatan, som då blir ny väg mot Centralen istället för Kruthusgatan. Samtidigt kommer då den nya vägen mellan den nya rondellen och Kruthusgatan att bli dubbelriktad, och då tas även gång- och cykelbanor på sträckan i drift.

Låter det rörigt? Det har vi full förståelse för, så vi lovar att återkomma med ytterligare information längre fram i höst, i god tid innan ytterligare förändringar sker. 

Mer information om överdäckningen av E45 Götaleden hittar du genom att klicka på någon av länkarna ovan till höger.