ikoner_avstangd_rgbikoner_avstangd_rgbikoner_avstangd_rgbikoner_vms_rgbikoner_vms_rgbikoner_avstangd_rgbikoner_avstangd_rgbEvenemangEvenemangikoner_avstangd_rgbikoner_avstangd_rgbikoner_nav_rgbikoner_nav_rgbikoner_nav_rgbikoner_nav_rgb_180918ikoner_nav_rgbikoner_nav_rgbikoner_nav_rgb_180918ikoner_nav_rgbikoner_nav_rgbikoner_vader_rgbikoner_vader_rgbikoner_vader_rgbikoner_vader_rgbikoner_vader_rgbikoner_vader_rgbtrafiken_nu_logo_rgb

Glöm inte Götatunnelns enkelriktning…

Foto: Trafik Göteborg

Dags att börja jobba igen? Du har väl inte missat att Götatunneln är enkelriktad?

Sommaren har förvisso varit både lång och het men som alla trevligheter lider den obönhörligen mot sitt slut. Det innebär att många av oss nu börjar att återvända till våra vardagsrutiner, och att trafiken på vägarna därmed kommer att öka.

Stopp från Järntorget
För dig som snart börjar pendla till ditt arbete eller din skola och inte har uppmärksammat att Götatunneln är enkelriktad vill vi ännu en gång påminna om detta. Enkelriktningen inleddes vid midsommar och pågår fram till mitten av december och innebär att det inte går att köra genom tunneln från Järntorget till centralen.

I motsatt riktning – det vill säga från centralen till Järntorget – går det däremot att köra precis som vanligt, med undantaget av att avfarten inne i tunneln mot Järntorget är avstängd.

Alla detaljer om vilka avfarter och påfarter som är stängda på grund av enkelriktningen, och vilka alternativa vägar du istället kan köra, hittar du i den här artikeln från Trafik Göteborg.

Lugnt än så länge
Enkelriktningen har alltså pågått sedan sommmaren, och enligt de analyser som gjorts har trafiken flutit på bra. En stor anledning till detta är förstås att arbetspendlingen bytts ut mot semestertrafik, men det beror också på att många av de trafikanter som inte ska in till centrum har valt att köra runt istället för genom staden.

Trafikanalyserna visar dock samtidigt att det periodvis varit relativt långa restider i Allén och på Stora Badhusgatan och Västra Sjöfarten under eftermiddagarna, varför det finns anledning att ännu en gång flagga för enkelriktningen och påminna om rekommendationerna från Trafik Göteborg:

Tips och råd
- Planera din resa: du som har möjlighet att köra på andra tider än i rusningstrafiken har mycket att vinna. Dels är det stor chans att din resa går fortare, dels lämnar du plats på vägarna åt de som verkligen måste komma fram i trafiken. Med hjälp av restidsanalyserna från Trafik Göteborg kan du själv kolla in när det är smartast att köra.

- Om du inte ska in till centrum, kör då gärna runt staden för att nå din slutpunkt. På så sätt slipper du att hamna i onödiga köer i Allén eller på Stora Badhusgatan/Västra Sjöfarten. Även här finns det hjälp att få för att planera din resa: i den här artikeln från Trafik Göteborg får du kloka tips på hur du kan köra till ett antal utvalda platser under tiden som enkelriktningen pågår.

Prenumerera på Veckans trafik

Nyhetsbrevet med trafikstörningar som kan vara bra att känna till för dig som är trafikant i Göteborg. Din e-postadress sparas, men enbart för utskick från Trafiken.nu.