Ändrade körvägar vid Gullbergsmotet

Nu öppnas en tillfällig påfartsramp vid Gullbergsmotet för att säkra trafikflödet under ombyggnationen. Samtidigt stängs avfarten mot E45 Karlstad som innebär en omväg för trafik från Hisingen.

Förberedande arbeten inför ombyggnationen av Gullbergsmotet pågår. Sedan en tid tillbaka har bygget av en provisorisk påfartsramp varit igång och från och med tisdagsmorgonen den 14 augusti kommer den att vara öppen för trafik. Den tillfälliga rampen ersätter den befintliga rampen, som stängs under byggtiden (se karta nedan). 

Öppnandet av rampen säkerställer att trafikanter som kör från centrum i riktning mot Hisingen via Tingstadstunneln kan ta sig fram i motet. Som trafikant får du vara uppmärksam på den ändrade körvägen. 

Avfart mot E45 Karlstad stängs
För att kunna öppna den tillfälliga påfartsrampen måste avfarten mot E45 Karlstad stängas. Trafiken som kommer från Hisingen via Tingstadstunneln och ska österut mot Karlstad får köra till Olskroksmotet och vända för att sedan gå på avfarten mot E45 Karlstad från E6 Syd, alternativt köra E20 och ansluta till E45 Karlstad via Ånäsmotet (se karta nedan). Tänk på att omledningen innebär längre körsträcka och restid, så var ute i god tid. 

Inför ombyggnationen ska även E45 flyttas en bit söderut, vilket beräknas ske någon gång under hösten 2018.

Klicka för större karta

Dessa arbeten ska göras
Det kommer att ske flera förändringar av Gullbergsmotet. Dels ska den befintliga bron rivas och en ny bro byggas på samma plats med ett extra körfält i vardera riktning, för att anpassas till den nya Marieholmsförbindelsen. Dels ska bankpålar slås i marken för att reducera sättningsproblematiken som finns vid motet i dag. Dessutom ska trafiksystemen effektiviseras genom bland annat borttagning av trafikljus och flyttning av trängselskattportaler. 

När arbetena vid Gullbergsmotet är utförda ska allt återställas till ursprungligt skick. Det innebär att den tillfälliga påfartsrampen rivs och att avfarten mot E45 Karlstad från E6 Syd rätas ut efter att ha flyttats något söderut för att ge plats åt den tillfälliga påfartsrampen. Plus att E45 ska återgå till sitt ursprungliga läge men med tre körfält i vardera riktning istället för två. 

Därför byggs motet om 
Gullbergsmotet är idag hårt belastat med trafik då flera större vägar ansluter dit. Motet byggs om för att förbättra trafikflödet i området och för att anpassas till byggnationen av Marieholmstunneln. 

Arbetena i Gullbergsmotet beräknas vara klara sommaren 2019.